Продажбите на смартфони в света през второто тримесечие на 2022 г. са се свили с 8,7% спрямо същия период на миналата година - до 286 милиона броя. Това показват предварителните данни на International Data Corporation (IDC), цитирани от Интерфакс.

Показателят пада за четвърто поредно тримесечие, и се оказва с около 3,5% по-надолу от прогнозата на IDC.

"В началото на годината отрасълът страдаше от ограничения в доставките, а сега - от ограниченото търсене, отбелязва директорът на изследванията в IDC Набила Попал. По думите й, "растящата инфлация и икономическата несигурност оказаха сериозен натиск върху потребителските разходи и доведоха до увеличение на непродадените наличности във всички региони в света.

Очакваме търсенето на смартфони да започне да се възстановява в някои региони на света към края на годината, но определено ще намалим прогнозата си за пазара на смартфони като цяло за 2022 г. с няколко процентни пункта", добавя Попал.

Юнската прогноза на IDC предвижда намаляване на световните доставки на смартфони за тази година с 3,5% - до 1,31 милиарда броя.

В Централна и Източна Европа продажбите на смартфони се сринаха с 36,5% през второто тримесечие, основно поради събитията в Украйна. Но пък в страните от този регион се реализират едва около 6% от световните продажби на смартфони.

Всъщност спадът в продажбите на смартфони с света като цяло се дължи главно на снижението от 14,3% на продажбите в Китай. Продажбите в Азиатско-Тихоокеанския регион (с изключение на Китай и Япония), които представляват почти половината от световния обем, са намалели с 2,2%.

Южнокорейската Samsung Electronics увеличи продажбите си в периода април-юни с 5,6% на годишна база до 62,4 млн. броя, затвърждавайки лидерството си сред най-големите производители в света, с пазарен дял от 21,8% (при 21,6% пазарен дял преди година).

Американската Apple Inc. увеличи продажбите си с 0,5% през второто тримесечие на годишна база до 44,6 млн. броя и се изкачи на второ място в света. Пазарният дял на Apple Inc. сега е 15,6% (при 14,2% преди година).

В същото време обаче, китайският гигант Xiaomi отстъпи до трето място в света, със срив на продажбите си с една четвърт на годишна база до 39,5 млн. броя, а пазарният му дял се сви до 13,8% (при 16,9% преди година).

Китайските производители на смартфони vivo и OPPO (подразделение на BBK Electronics), които заемат съответно 4-то и 5-то място по размер на продажбите през второто тримесечие и са с почти еднакви резултати (с пазарен дял в световен мащаб съответно от 8,7% и 8,6%), също значително намалиха продажбите си през второто тримесечие на годината (спад с над 20% на годишна база).

Недостигът на полупроводници е "на път" да стигне и до смартфоните

Недостигът на полупроводници е "на път" да стигне и до смартфоните

Способността на двата най-големи производители в света за удовлетворяване на търсенето предизвиква опасения.