Съществуващият от 2 години проблем с недостига на полупроводници може да засегне и най-високотехнологичните чипове, използвани в смартфоните от ново поколение, както и базите данни, които осигуряват функционирането на приложенията, пише The Wall Street Journal (WSJ).

Доскоро нямаше недостиг на тези микросхеми, обаче като се имат предвид редица фактори, включително производствените проблеми и недостига на промишлено оборудване, способността на двата най-големи производители в света - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) и Samsung Electronics Co. - за удовлетворяване на търсенето предизвиква опасения.

Участниците във веригите за доставки на електроника може да усетят последствията от този проблем още през 2023 г., отбелязват експерти. По думите на главния изпълнителен директор на консултантската компания International Business Strategies Inc. (IBS) Хендел Джоунс, недостигът на високотехнологични чипове в света ще достигне около 10-20% през 2024 г. и 2025 година.

Без тях внедряването на високопроизводителни изчислителни системи, технологии за изкуствен интелект и някои технологии за самоуправляващи се автомобили ще се забави, предупреждават експерти.

Според източник на WSJ, някои от клиентите на TSMC вече са получили уведомления, че компанията може да не успее да увеличи производството на чипове през следващата година и през 2024 г. с планираните темпове, поради недостиг на компоненти.

Русия ограничи износа на инертни газове, необходими за производство на полупроводници

Русия ограничи износа на инертни газове, необходими за производство на полупроводници

Страната осигурява до 30% от инертните газове на световния пазар