Глобалният недостиг на полупроводници официално си вече се е превърнал в пресищане. Имена като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), Advanced Micro Devices Inc (AMD) и Nvidia имат "непродадени запаси" резултат на свиващо се търсене и анулирани поръчки. Това се казва в доклад на медийната група Caixin.

Междувременно търсенето на смартфони и компютри се свива. Прогнозира се глобалните доставки на 5G смартфони да намалеят със 150 милиона броя през 2022 г., се казва в доклада. Търсенето на чипове също ще се свие със 100 милиона до 120 милиона броя.

"До миналата година дизайнерите на чипове се бореха да намерят производствен капацитет, но сега откриват, че чиповете няма да се продават", коментират от института за проучване на пазара на полупроводниковата индустрия.

Според Caixin TSMC е изправен пред значително намаляване на поръчки. Това е най-големият договорен производител на чипове в света. Сега той е изправен пред намалени поръчки от четирима от най-големите си клиенти, което отразява забавянето на глобалното търсене. Според доклад на JPMorgan Chase от началото на септември AMD, Nvidia, Qualcomm и MediaTek са намалили поръчките на чипове от TSMC.

AMD и Intel също страдат от забавянето на търсенето

AMD понижи прогнозата си за приходите за третото тримесечие, позовавайки се на значително отслабване на пазара. През първата половина на 2022 г. макроикономическите затруднения и други фактори доведоха до рязък спад на търсенето на потребителска електроника, като смартфоните и компютрите поеха основния удар.

Micron прогнозира, че глобалните доставки на компютри ще намалеят с 10% до 20% през 2022 г., докато световният пазар на смартфони ще намалее с по-малко от 10%.