Еквивалента на масиран артилерийски залп по всички конкуренти в технологичния свят демонстрира Google на своята конференция за разработчици I/O. Онлайн гигантът показа не един, не два, а повече от 25 продукта с интегриран в тях изкуствен интелект, базиран на най-сложния си, но и най-лек за хардуера езиков модел.

Контекст: От Google имат причина да се стараят толкова. Microsoft и OpenAI ги изпревариха с интегрирането на ChatGPT в търсачката Bing, а освен това опитът за изравняване на резултата приключи катастрофално в началото на годината. Чат ботът на Google Bard се оказа склонен да прави фактологически грешки даже в промоционалните си видеа и това струва милиарди на компанията.

Още първата грешка на чат бота на Google струва $100 млрд. на компанията

Още първата грешка на чат бота на Google струва $100 млрд. на компанията

Google Bard още даже не е достъпен за потребителите и вече е ясно, че част от информацията му е невярна

Няколко месеца по-късно ситуацията вече е много различна. Никой няма съмнение, че AI ще има ключово значение не само за търсенето на информация, но и за всички останали наши интеракции с технологията. Затова и за Google битката вече е на живот и смърт.

Детайли: Ключов в плана на компанията е езиковият модел PaLM 2. Той е трениран да разбира контекст и идиоми на над 100 езика, има подобрени способности при писането на програмен код, разбира по-добре контекст и лесно може да бъде "специализиран" за една или друга цел. Освен това в най-леката си версия моделът може да работи локално даже на смартфон - без нужда от мощен компютър и видеокарта за няколко хиляди долара.

  • PaLM 2 вече задвижва чат бота Bard, който става достъпен в 180 държави (поне към момента на писане на тази статия, сред тях не е България - б.р.), който вече ще може да създава и изображения с помощта на платформата Adobe Firefly.
  • Google вече започва да приема желаещи в САЩ да изпробват и AI интеграцията на основната им търсачка, която е под названието Generative Search Experience. Така ще можете буквално да си "говорите" с Google Search в търсене на конкретна информация. От компанията ще отделят специално внимание по време на тестовете на това как най-ефективно да позиционират рекламите - те са основен източник на приходи за Google.
  • Изкуственият интелект идва и в Gmail и Google Workspace, където ботове ще могат да пишат мейли, да помагат със съставянето на текстове, таблици и презентации и да редактират вече налично съдържание.
  • Интелигентното писане и редактиране идва и в приложението за съобщения на Android, както и в Google Photos, където пък AI ще може да сменя небето в кадър или да "дорисува" частично отрязани обекти.
  • Google Cloud ще поддържа модели, които да помагат за автоматично писане на код, генериране на изображения и разпознаване на реч. Тук също има външен партньор - character.ai, компания, основана от бивши служители на Google.
  • MusicLM позволява създаването на музика по текстово описание.
Гръцко-британският CEO зад компанията за изкуствен интелект на Google

Гръцко-британският CEO зад компанията за изкуствен интелект на Google

Обяснява какво е общото между човешкия мозък и изкуствения интелект

Още много други продукти на Google ще бъдат подсилени с изкуствен интелект.

От друга страна: Към момента AI търсачката не се опитва да преразказва новини, освен ако изрично не е поискано от нея - така Google се застраховат от рисковете, свързани с т.нар халюцинации: измислената информация, която AI генерира, когато не може да отговори на конкретно записване.

Изкуственият интелект на Microsoft бърка данни, години и факти

Ще се спука ли AI балонът: Новият чат бот на Microsoft прави фрапантни грешки

Софтуерният инженер Дмитри Бреретон откри сериозни недостатъци още в демонстрацията на AI търсачката на Bing

Въпреки оптимизацията на PaLM 2, Google поемат голям риск - интеграцията в толкова много продукти означава огромно количество заявки към системите на компанията. Това означава сериозно повишение на разходите.

Още нещо: Microsoft не стоят на едно място - от 9 май започнаха да дават достъп до нови AI функционалности в Microsoft 365: Teams, Outlook, Powerpoint и др.