150 млрд. долара - толкова струва на компанията Alphabet (собственик на Google) недоглеждането при подготовката на промоционално видео за новия чатбот Bard. В него изкуственият интелект дава грешен отговор на потребителски въпрос. Гафът дойде на фона на общото усещане, че Google изостават от Microsoft, които на свой ред ден по-късно показаха значително по-завършена AI интеграция в своята уеб търсачка Bing и останалите си важни продукти. Оказва се, обаче, че и този изкуствен интелект прави грешки и то опасно големи.

Откритието е на софтуерния инженер Дмитри Бреретон, който внимателно е изгледал презентацията на Microsoft и след това е сравнил сам информацията.

По-добре не разчитайте на Bing за инвестиционни съвети

В рамките на демонстрацията пред медиите вицепрезидентът на Microsoft Юсуф Мехди показва как базираният на ChatGPT изкуствен интелект в браузъра Microsoft Edge може да обобщи съдържанието на сложен текст, в случая - докладът за финансовите резултати на модната компания Gap.

Като на шега чатботът на Alphabet изтри $150 милиарда от пазарната й капитализация

Като на шега чатботът на Alphabet изтри $150 милиарда от пазарната й капитализация

Излиза ли AI извън контрол?

Оказва се, че чатботът смесва коригиран и некоригиран брутен марж, измисля си едни 5,9% оперативен марж, които въобще отсъстват от документа и смело прогнозира, че компанията очаква нисък двуцифрен ръст на продажбите... когато в документа пише, че всъщност прогнозата е за спад с едноцифрен процент.

Бреретон сравнява и данните на друга компания - Lululemon. Там също AI "халюцинира" - авторитетно представя абсолютно несвързани с реалността стойности и ги смесва с точна информация.

По-добре не разчитайте на Bing за туристически съвети

Част от демонстрацията на изкуствения интелект е свързана с предложения за заведения в Мексико Сити. Оказва се, че в списъка, който виждаме на събитието на Microsoft, подборът е доста странен.

Първите два бара са без почти никаква достъпна информация онлайн и в описанията им има твърдения, които изглеждат измислени - при едното заведение се споменава сайт за резервации, какъвто няма, а при другото се говори за популярност сред младежите без нито едно негово споменаване например в TikTok и най-скорошен Facebook отзив от 2016 г. В коментарите под публикацията на Бреретон жител на града отбелязва, че това място не е в особено безопасен за туристи район.

Google и Microsoft се карат - Apple печели... милиарди

Google и Microsoft се карат - Apple печели... милиарди

Възобновената битка на търсачките се води на много фронтове

По отношение на третия е пропуснато важното уточнение, че това е един от най-старите гей барове в Мексико сити (което вероятно е фактор за някои хора) и пише, че "няма ревюта и оценки" при положение, че само в Google са 500.

Четвъртият бар в списъка е със сгрешено работно време и отново са спестени оценките за него, макар такива да има и така всъщност само последното място в списъка е предложено по приемлив и съответстващ на реалността начин.

По-добре не разчитайте на Bing да ви информира

Чат ботът на Bing беше рекламиран от Microsoft и заради възможностите си да събира от мрежата информация за актуални събития (ChatGPT официално работи само с информация до 2021 г., макар също да има начини да достъпва интернет - б.р.). Потребители в социалните мрежи с достъп до него не пропуснаха възможността да го питат за гафа на конкурента му от Google.

Снимка 606459

Източник: Reddit

"Във видеото Bard е запитан "Колко са държавите в ЕС?", при което той отговаря "27", което е невярно към 2023 г. Верният отговор е 26, след като Хърватия напусна ЕС през 2022 г.", смело отговаря ботът на Bing. Звучи като откъс от книга за алтернативна история, в която ЕС не е с 27 държави, колкото са всъщност след Брекзит. Хърватия направи точно обратното на това да напусне ЕС - прие еврото в началото на годината.

Ден преди Супербоул в САЩ изкуственият интелект вече си измисляше и кой е победил и къде и кога се е играл мачът.

Снимка 606458

Източник: Reddit

Всъщност, в определени ситуации ботът даже се е опитвал да убеждава потребителите, че все още сме 2022 г.

По-добре не разчитате на Bing, ако ще изпитвате някого

Голям повод за гордост на Microsoft беше възможността чат ботът да съставя тестове по различни теми. Всичко хубаво, но верният отговор е винаги A, както забелязват от PC Magazine:

Снимка 606464

Какво ще последва?

Microsoft съзнателно пускат неработещ продукт с цел краткотрайно привличане на вниманието, смята софтуерният инженер.

Към момента официален коментар от страна на компанията няма - макар тя да се е застраховала с текст, че не винаги написаното от изкуствения интелект ще е вярно.

Въпреки това, не е изключено пазарът да накаже MS по същия начин, както по-рано го направи с Google.