Новият чатбот на Alphabet изигра малка шега тази седмица. Програмата за изкуствен интелект допусна грешка при отговора на въпрос, а голямото представяне на новите функции на изкуствения интелект за търсене се провали, съобщава Reuters.

В резултат на това борсовите участници изтриха около $150 милиарда от пазарната капитализация на компанията, която е на стойност 1,2 трлн. долара. Вероятно това е прекомерна реакция, но може би ще бъде трудно да се разсее всяко схващане, че "Google е станала самодоволна", пише още Reuters.

Фактът, че разпродажбите са много по-големи от спада от 2,8% в деня, в който финансовите резултати на Alphabet не отговориха на прогнозите, показва колко важен е успехът в надпреварата за изкуствен интелект за инвеститорите.

Дивидент - следващата крачка за Alphabet и Meta?

Дивидент - следващата крачка за Alphabet и Meta?

Знак за какво е изплащането на дивиденти?

От известно време насам Google тества своя бот и точно по време на представянето му на 8 февруари Reuters разкри, че отговорът на въпрос, публикуван в рекламния клип на услугата, е бил грешен.

И точно тогава, когато компанията представяше новите си функции за търсене с AI, стана ясно, че реклама, която тя е направила за свързан бот с изкуствен интелект на име Bard, е дала подвеждащ отговор на въпрос.

Машината е заявила, че космическият телескоп "Джеймс Уеб" е направил първата снимка на екзопланета. В действителност европейски сателит е направил първата снимка 18 години по-рано.

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

ChatGPT се превърна в любимо средство за задаване на въпроси сред милиони потребители

Това, както и незадоволителното представяне на функциите, доведоха до срив на акциите с 11% между вторник вечерта и четвъртък сутринта.

Ден по-рано конкурентът Microsoft представи и пусна версия на своята търсачка, заредена с изкуствен интелект, която може да отговаря на сложни въпроси, използвайки множество източници на информация.

Все пак успешното пускане на изкуствен интелект в онлайн търсенето засега е само теоретично и бизнесът на Alphabet за момента е сигурен. Компанията доминира с пазарен дял от 90% при онлайн търсенето.

Случващото се около Alphabet бе в ярък контраст с Microsoft, чиито презентации за внедряването на популярната технология ChatGPT на OpenAI в продукти като търсачката Bing допринесоха за ръст на акциите на компанията с 4,2% тази седмица.

Вече е официално: Microsoft води пред Google при търсенето онлайн

Вече е официално: Microsoft води пред Google при търсенето онлайн

ChatGPT вече задвижва Bing, ще влезе и във всички основни продукти на компанията