Alphabet - компанията майка на Google, загуби цели 100 млрд. долара от пазарната си стойност, след като стана ясно, че нейният чат бот е дал невярна информация по време на публична демонстрация на технологията, с която онлайн гигантът се надява да запази пазарните си позиции в условията на грандиозна промяна в дигиталния свят, съобщава "Ройтерс".

След като стана ясно, че Microsoft ще вгради изкуствен интелект в своята търсачка Bing и всичките си по-важни продукти, от Google спешно организираха събитие в понеделник, в което "предпремиерно" обявиха чат бота Google Bard, който може да отговаря на въпроси по всякакви теми и извлича информация в реално време. Той обаче още не е готов и затова потребителите видяха единствено видео от използването му в тестова среда.

Вече е официално: Microsoft води пред Google при търсенето онлайн

Вече е официално: Microsoft води пред Google при търсенето онлайн

ChatGPT вече задвижва Bing, ще влезе и във всички основни продукти на компанията

Там той отговаря на въпроса "За какви нови открития на космическия телескоп "Джеймс Уеб" мога да разкажа на 9-годишното си дете?". Сред отговорите е това, че орбиталната система е направила първата снимка на екзопланета. Това не е вярно - такива кадри са заснемани още през 2004 г. от телескоп на Земята. Грешката беше забелязана от експерти и журналисти и не помага на Google да докаже, че изкуственият ѝ интелект е в състояние да предоставя на потребителите информация, която е фактологически точна.

От Google се опитаха да отиграят комуникационно ситуацията: "Това подчертава важността на строгия изпитателен процес, който започва тази седмица сред нашите доверени тестери. Ще комбинираме външната обратна връзка с нашето вътрешно тестване, за да бъдем сигурни, че отговорите на Bard покриват високите критерии за качество, безопасност и ясна връзка с реалната информация".

Google Bard: Онлайн гигантът обяви как ще оцелее в епохата на AI

Google Bard: Онлайн гигантът обяви как ще оцелее в епохата на AI

Изкуственият интелект ще заработи и в търсачката

Това ясно не помогна - по време на редовната търговия акциите на компанията се сринаха с до 9%, при това с обеми на търговията значително над средните. През миналата година Alphabet загубиха 40% от стойността на акциите си на фона на общото охладняване на инвеститорите към технологичния пазар. В началото на 2023 г. имаше известно възвръщане на позициите, но то беше в голяма степен "занулено" от издънката на Bard, която на всичкото отгоре е минала незабелязано през куп отдели в компанията, за да се появи накрая в промоционално видео, гледано над милион пъти само в Twitter.

Опасенията не са свързани само с това колко прецизен във фактологията си е чат ботът. Alphabet не дадоха почти никакви подробности за интеграциите на изкуствения интелект в Google Search - и то само ден преди Microsoft да започне да вкарва потребители във вече работеща AI търсачка. Чат ботовете могат напълно да променят начина, по който общуваме с компютрите и търсим информация онлайн и сега изглежда съвсем реален рискът Google да се окажат блокирани в една отминаваща епоха.