Два дни по-рано от очакваното и 3 месеца, след като се оказа в неприятната ситуация да догонва новопоявил се конкурент, онлайн гигантът Google представи чат бота Bard. С него компанията отговаря на експлозивната популярност на ChatGPT - най-бързо трупащото популярност приложение в историята.

Премиерата, обаче, се оказа по-скоро предпремиера - Bard от днес е достъпен за ограничен кръг тестери, като истинският дебют ще дойде тогава, когато качеството на отговорите покрие критериите на Google (а и на акционерите - все пак говорим за публично търгувана компания - б.р.).

Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 потребители за два месеца

Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 потребители за два месеца

Microsoft започна да интегрира изкуствения интелект в Teams

Изкуственият интелект навлиза и в основния продукт на Голямото G - търсенето на информация в интернет. Освен това различни AI интеграции ще станат достъпни за разработчиците.

LaMDA в сърцето

"Bard съчетава обхвата на световното познание с мощността, интелигентността и креативността на нашите езикови модели. Той събира информация от интернет, за да предоставя актуални и качествени отговори", пише в обширен блог пост изпълнителният директор на Google и Alphabet Сундар Пичай.

От написаното става ясно, че Bard ще е в състояние да предоставя и актуална информация. За сравнение, ChatGPT може да е бил обучен с милиарди единици информация, но най-актуалните текстове, които познава, са от 2021 г.

Не, изкуственият интелект на Google все още не е "разумен"

Не, изкуственият интелект на Google все още не е "разумен"

Инженер твърди, че LaMDA е "достигнала ниво на съзнание"

Пичай подчертава, че от 6 години всички усилия на него и колегите му са ориентирани около изкуствения интелект. Резултатът е т.нар Езиков модел за диалогични приложения (LaMDA), който прави възможна работата на Google Bard.

Снимка 605484

"Правим го публичен първоначално с олекотена версия на LaMDA. Този много по-малък модел изисква значително по-малка изчислителна мощност и така за нас става възможно да го предоставим на повече потребители и така да получим повече обратна връзка", пише още босът на Google.

ChatGPT в момента е много трудно използваем заради огромния интерес на потребителите, като според някои анализатори работата на чатбота изисква компютърни ресурси за стотици милиони долари и това застрашава комерсиалните перспективи пред цялата платформа на подпомогната от Microsoft компания OpenAI.

Търсачката също ще се промени

Пичай не пропуска да напомни в публикацията си, че изкуственият интелект от години се използва, за да подобри резултатите от търсенето в Google.

"Сега нашите най-нови технологии като LaMDA, PaLM (за превод), Imagen (за създаване на изображения по описание) и MusicLM (за създаване на музика по описание) стъпват върху това, като създават изцяло нови начини за ангажиране с информацията - от езика и изображенията до аудиото и видеото. Работим за внедряването на тези AI достижения в нашите продукти, като започваме с Google търсене", обяви Пичай.

Google се притесни от нашумелия чат бот ChatGPT - ръководството на компанията издаде "червен код"

Google се притесни от нашумелия чат бот ChatGPT - ръководството на компанията издаде "червен код"

Сундар Пичай насърчи множество групи в компанията да пренасочат усилията си към справяне със заплахата

По думите му изкуственият интелект ще позволява превръщането на големи обеми разнообразна информация в "лесносмилаеми формати" с възможност след това потребителят да научи повече от конкретни сайтове.

Срок тук не беше даден извън "скоро". По същия начин без конкретна стартова дата е и ChatGPT интеграцията в търсачката Microsoft Bing, която в момента е далечен втори на пазара.

Изкуствен интелект за всички

Сундар Пичай обяви, че вече започва работа с индивидуални разработчици, създатели на съдържание и компании, за да могат да използват функционалностите на LaMDA, а също и на други езикови модели, които тепърва ще бъдат внедрени.

"С течение на времето ние планираме да създадем гама от инструменти и програмни интерфейси, с които и други ще могат да създават иновативни приложения с AI", пише Пичай.

Какъв е планът зад огромната инвестиция на Microsoft в OpenAI

Какъв е планът зад огромната инвестиция на Microsoft в най-известната AI компания

Изкуственият интелект има потенциала да промени баланса на силите в дигиталния свят

OpenAI си партнира ексклузивно с Microsoft, като редмъндският гигант предлага AI функционалности за разработчиците, които използват облачната платформа Azure. В този аспект анонсираното от Google се очертава пряк конкурент.

Какво ще се случи?

Google "стъпват внимателно" с изкуствения интелект. Компанията не може да си позволи публичен провал, но и задължително трябва да отговорят на предизвикателството на OpenAI.

Чат ботът директно дава конкретни (макар и не винаги верни - б.р.) отговори на потребителските въпроси, докато в момента търсачката връща списък сайтове, много от които не са с качествено съдържание и просто са оптимизирани да се показват по-нагоре сред резултатите.

Затова и възможността за качествено по-различно изживяване може да доведе до отлив на потребители от Google към, например, Microsoft и техните платформи. Появиха се и опасения, че днешният хегемон в онлайн търсенето може да бъде унищожен за само няколко години.

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

ChatGPT се превърна в любимо средство за задаване на въпроси сред милиони потребители

Така за първи път от много години Google влиза в битка, която не е за завоюване на нова територия, а за оцеляване.