Знаеше се от седмици, но вече е официално - Microsoft ще скрепят партньорството си с OpenAI с поредна многомилиардна финансова инжекция в компанията. Според Semafor милиардите долари са 10 (което впрочем е повече от 10% от БВП на България), но за редмъндския гигант инвестицията е не просто разумна, а стратегически необходима. Защото най-популярната AI компания в света може да даде на MS това, което от 20 години няма - възможност да бъде глобален технологичен лидер, т.е. да задмине Google.

Какво се случи?

В блог пост от Microsoft обявиха, че навлизат "в третата фаза" на партньорството си с OpenAI чрез "инвестиция на няколко нива и в размер на няколко милиарда долара". Тук не става дума само за пари. Генеративните AI модели, чрез които DALL-E ви генерира картинки по описание, а ChatGPT преразказва документацията на PHP 5 под формата на детска песничка, се нуждаят от огромна изчислителна мощ, за да бъдат тренирани върху впечатляващи масиви от готова информация. Иначе казано - на OpenAI им е необходим сериозен хардуер.

Microsoft инвестира $1 милиард в OpenAI

Microsoft инвестира $1 милиард в OpenAI

Компанията ще използва облачните услуги Azure

Microsoft ще предложат помощ именно в тази посока. Всъщност, преди 4 години създадената с участието на Илон Мъск OpenAI получи от компанията 1 млрд. долара инвестиции, но и петия най-мощен публично известен суперкомпютър. Революционните резултати от работата му са видими днес, а MS ще създадат условията за още по-голямо развитие.

Microsoft обмисля инвестиция от $10 милиарда в ChatGPT

Microsoft обмисля инвестиция от $10 милиарда в потенциален конкурент на Google

ChatGPT стартира в края на ноември и си спечели милиони потребители за по-малко от седмица

"Започнахме нашето партньорство с OpenAI около споделената амбиция отговорно да развиваме перспективните AI разработки и да демократизираме изкуствения интелект като нова технологична платформа. През тази следващата фаза на нашето партньорство разработчиците и организациите от различни индустрии ще имат достъп до най-добрата AI инфраструктура, модели и инструменти в платформата Azure, за да създават и използват своите приложения", заяви изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела.

Каква е голямата цел?

Експлозивната популярност първо на DALL-E, а след това - и на използвания вече от милиони хора по света ChatGPT, са преди всичко изключително силен пиар ход, с който OpenAI (и инвестиралите в него) се позиционират в авангарда на технологичните иновации. Много хора именно чрез картинките и написаните от чат бота текстове реално осъзнаха, че практически използваемият изкуствен интелект вече е при нас.

А сред тези хора има изпълнителни директори и хора от висшия мениджмънт, които вземат решения за бизнес процесите на големи компании. Именно в тях се цели Microsoft. Не е случайно, че продуктите на OpenAI са интегрирани в облачната платформа на MS - Azure. На практика това означава, че всеки, който иска да приложи най-популярните AI решения в проектите си ще трябва да стане клиент на Microsoft. Именно облачните услуги донесоха и добрите новини в резултатите от последното тримесечие на компанията с 22% годишен ръст на приходите - на фона на общо повишение от само 2% на годишна база и 12% по-ниска печалба.

Освен това гигантът от Редмънд иска да се позиционира добре и сред редовите потребители. Затова технологиите на OpenAI вече се използват от търсачката Bing, която от създаването си е далечен втори в класацията след Google Search - не само заради силата на бранда на Big G, но и просто защото се справя по-добре с намирането на информация онлайн.

Google може да се изправи срещу конкуренция за първи път от 20 години

Google може да се изправи срещу конкуренция за първи път от 20 години

Имаше скептицизъм, че ChatGPT е непосредствена заплаха за Google, това скоро може да се промени

Създаването на AI изображения с DALL-E пък влиза в новото приложение Microsoft Designer, което има за цел да стане първи избор за непрофесионален графичен дизайн - като попътно съсипе многомилионния бизнес на Canva.

Междувременно, OpenAI не разчитат само на парите от Microsoft. Компанията разглежда варианти за комерсиализиране на продуктите си за целите на бизнеса. Така компаниите, които се нуждаят от висока надеждност и бързодействие при генерирането на текстове скоро ще могат да се абонират за ChatGPT Pro, като в момента се тества цена от 42 долара на месец.

По информация на "Ройтерс" OpenAI са обявили пред потенциални инвеститори, че очакват техният чат бот да заработи 200 млн. долара през тази година и $1 млрд. - през 2024 г.

Google се притесни от нашумелия чат бот ChatGPT - ръководството на компанията издаде "червен код"

Google се притесни от нашумелия чат бот ChatGPT - ръководството на компанията издаде "червен код"

Сундар Пичай насърчи множество групи в компанията да пренасочат усилията си към справяне със заплахата

Вероятно не е случайно, че според различни източници в Google са доста притеснени от партньорството на MS и OpenAI. Очаква се в отговор да представят близо две дузини базирани на изкуствения интелект продукти през следващите месеци.