Microsoft ще инвестира 1 милиард долара в партньорство с изследователската група OpenAI, привличайки известен клиент за облачните си изчислителни услуги в областта на изкуствения интелект, пише Bloomberg.

OpenAI, която е основана от Илън Мъск и други богати предприемачи от Силициевата долина, ще използват облачните услуги на Microsoft Azure, за да обучават и управляват софтуера си за изкуствен интелект. Двете фирми също така заедно ще разработят технология за суперкомпютри. Предвижда се Microsoft да бъде предпочитаният партньор на OpenAI за комерсиализиране на своите продукти.

Microsoft и компания на Илън Мъск обединяват сили срещу Amazon и Google

Microsoft и компания на Илън Мъск обединяват сили срещу Amazon и Google

Технологичният лидер ще си партнира с OpenAI

Инвестицията е бързо решение за финансовите нужди на OpenAI.

В публичен план се заформя тенденцията за все по-голяма загриженост относно някои от дяловете на изкуствения интелект - обществото иска увеличаване на прозрачността, предпазване от пристрастия и гарантиране, че технологията няма да се използва за военни цели. Очаква се тези въпроси да стават все по-неотложни, понеже изследователите всъщност се опитват да развиват изкуствения интелект, който да притежава повече човешки способности.

През месец февруари OpenAI представи свой алгоритъм, който може да създава самостоятелни изречения, включително фалшиви новинарски статии, изхождайки от само малка извадка или пример. Обществената реакция и последствията бяха толкова тревожни, че компанията така и не пусна най-мощната версия на софтуера си.

Очаква се партньорството между Microsoft и OpenAI да се съсредоточи върху общия изкуствен интелект - да насърчава компютрите да се научат сами как да решат дадена задача, както хората го правят. Това като цяло е по-различно от сега съществуващия изкуствен интелект, който е насочен да се учи да върши конкретни задачи като например да разбира изображения, но не и да се справи с различни проблеми.

Общият изкуствен интелект и способността компютрите да могат да се учат сами е причината за всеобщото притеснение, че машините могат да "затъмнят" човечеството. Това беше и основното притеснение и тревожност на Мъск, който все пак е съосновател на компанията.

"Създаването на общ изкуствен интелект (Artificial General Intelligence - AGI) ще бъде най-важното технологично развитие в човешката история. От решаващо значение е AGI да бъде разгърнат сигурно и неговите икономически ползи да бъдат широко разпространени", пишат от OpenAI, добавяйки, че са много развълнувани от факта, че Microsoft споделя тази тяхна визия.

По думите на главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела целта е не само да се създаде изкуствен интелект, но и той да се "демократизира" - всеки ще може да се възползва от него, стига да се запази предпазливостта и централизацията му.

Илън Мъск напусна OpenAI

Илън Мъск напусна OpenAI

Милиардерът бе нейн съосновател