Въпреки че Google е безспорен лидер в търсенето онлайн, мнозина вече смятат, че ChatGPT може да наруши комфортът му. Въпреки че имаше основателен скептицизъм, че ChatGPT е непосредствена заплаха за Google, това скоро може да се промени.

Според някои съобщения Microsoft и създателят на ChatGPT OpenAI работят върху интегрирането на технологията във вечно пренебрегвания сайт за търсене на Microsoft Bing. Microsoft инвестира 1 милиард долара в OpenAI през 2019 г. и изглежда, че тази инвестиция носи дивиденти, пише Business Insider.

Големите въпроси сега са: Колко ChatGPT може да подобри Bing? и Ще принуди ли Google да промени собствената си търсачка?

Според експерти макар Bing да е на второ място след Google, включването на възможностите на ChatGPT може да тласне на Bing към растеж с много по-високи темпове- както по отношение на търсачката, така и за рекламния бизнес.

Някои ръководители на Google коментираха, че основната технология на ChatGPT има ограничения, често представя грешни отговори и е скъпа за изпълнение.

Въпреки това, в репортаж от New York Times се казва, че компанията е обявила "червен код", заради ChatGPT и нарастващата популярност.

Google се притесни от нашумелия чат бот ChatGPT - ръководството на компанията издаде "червен код"

Google се притесни от нашумелия чат бот ChatGPT - ръководството на компанията издаде "червен код"

Сундар Пичай насърчи множество групи в компанията да пренасочат усилията си към справяне със заплахата

Търсачката на Google беше обект на внимание през последните няколко години. Atlantic осъди Google Search, че "не е това, което беше", Fast Company пък коментира, че става все по-зле, а бившият главен изпълнителен директор на Yahoo и служител на Google Мариса Майер каза, че качеството на Google Search е пряко свързано със спада в качеството на уебсайтовете. През август TechCrunch съобщи, че Google предлага начини за подобряване на класирането на висококачествени уебсайтове.

Интеграцията на ChatGPT с Bing може дори да се обърка.Според Morgan Stanley, за да се разклати Google, конкурентът трябва да предложи десет пъти по-добри решения. Пред новия базиран на ChatGPT Bing има много работа.

Но ако интеграцията на Bing с ChatGPT се окаже успешна, това може да подтикне Google да реагира и да въведе своя собствена подобна функция.

Точният модел, с който работи ChatGPT, е създаден от бивши служители на Google. Интернет гигантът има свой собствен езиков модел, наречен LaMDA, съкращение от Language Model for Dialogue Applications. Моделът за кратко стана доста популярен, след като инженер от Google заяви, че е "разумен.

Благодарение на инвестицията в OpenAI и залога върху AI сектора, Microsoft може най-накрая да принуди Google да се конкурира, ако иска да запази господстващо положение на пазара.