Microsoft Corp обсъжда инвестиция от 10 милиарда долара в OpenAI, създателя на широко известния чат бот с изкуствен интелект ChatGPT, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Потенциалната инвестиция изисква базираният в Редмънд, Вашингтон софтуерен гигант да влага парите в продължение на няколко години, въпреки че окончателните условия може да се променят. Двете компании са обсъждали сделката от месеци.

Google се притесни от нашумелия чат бот ChatGPT - ръководството на компанията издаде "червен код"

Google се притесни от нашумелия чат бот ChatGPT - ръководството на компанията издаде "червен код"

Сундар Пичай насърчи множество групи в компанията да пренасочат усилията си към справяне със заплахата

Потенциалната инвестиция може да оцени OpenAI на около 29 милиарда долара, според съобщения на изданието Semafor. Microsoft и OpenAI все още не са излезли с коментар.

ChatGPT стартира в края на ноември и си спечели милиони потребители за по-малко от седмица. Имитацията на човешки разговор, който той предлага, предизвика спекулации за потенциала му да измести писатели и дори да застраши основния бизнес на Google - търсачката.Това обаче изглежда малко вероятно засега, тъй като чат ботът все още прави доста грешки.

Новата технология е изградена върху езиковия модел GPT-3 на OpenAI и идва в края на една година с голям напредък в изкуствения интелект. Dall-E (за генериране на изображения) също породи широк дебат относно навлизането на AI в творческите сектори. OpenAI вече работи върху наследник на GPT-4 модел.

Google може да се изправи срещу конкуренция за първи път от 20 години

Google може да се изправи срещу конкуренция за първи път от 20 години

Имаше скептицизъм, че ChatGPT е непосредствена заплаха за Google, това скоро може да се промени

Microsoft вече е инвестирал около 1 милиард долара в OpenAI. Освен това работи за добавяне на ChatGPT към своята търсачка Bing, търсейки предимство пред доминиращия бизнес на Alphabet Inc. Ботът е способен да отговаря на запитвания, като води разговор и отговаря на въпроси, за разлика от услугата, която предоставя търсенето в Google.

Все пак загрижеността относно точността му предизвика предпазливост относно преждевременната му употреба и училищата в Ню Йорк забраниха на своите ученици достъп до ChatGPT.