Докато технологичните гиганти се надпреварват да разработят следващата иновация областта на изкуствения интелект (AI), един член на гръцката диаспора е в челните редици на този вълнуващ тласък за компютърен напредък.

Демис Хасабис, член на гръцката диаспора в Обединеното кралство, е главен изпълнителен директор и съосновател на DeepMind, изследователската лаборатория за изкуствен интелект, отговорна за усилията на Google за разработване на изкуствен интелект.

Хасабис е съосновател на DeepMind в Лондон през 2010 г. Само четири години по-късно Google закупува стартъпа за машинно обучение AI за £400 милиона (приблизително $600 милиона).

Ранен живот

По време на интервю за Evening Standard Хасабис споделя, че е имал "доста бохемско" възпитание около районите на Финчли и Хендън в Северен Лондон, пише Greek Reporter.

Водещата фигура на Google в AI е родена в семейството на кипърски грък и майка от Китай и Сингапур. Майка му работела в "Джон Луис", британски универсален магазин, а баща му "правил много различни неща", по-специално като певец и автор на песни.

Apple виждат потенциал, но и "много проблеми" в AI

Apple виждат потенциал, но и "много проблеми" в AI

Резултатите на компанията за Q1 са по-добри от очакваните

Размишлявайки върху интересите на родителите си и собствения си път в живота, Хасабис отбелязва, че "нито един от тях изобщо не е технически специалист, което е доста странно".

"Интересът ми към изкуствения интелект и компютрите първоначално дойде от игрите - и това беше преди дори да имам компютър", обясни британско-гръцкият изпълнителен директор. Той проявява ранен интерес към шаха, в който бързо става вещ; толкова много, че успява да се състезава за парична награда.

"Първото нещо, което купих с паричната награда от една от големите ми печалби, беше компютър Spectrum", спомня си Хасабис. "Имах чувството, че това е нещо като магическо устройство. Поглеждайки назад към това сега, точно както мислите за колата като за машина, която усилва човешките способности физически, компютърът ми се стори така за ума. Мисля, че интуитивно го разбирах още като дете."

Дизайн на видеоигри и университетско образование

Преди да се потопи в света на разработката на AI и да продаде компанията си на Google, британско-гръцкият главен изпълнителен директор жъне успехи в индустрията на видеоигрите. Всъщност първите му усилия в разработката на видеоигри генерират достатъчно приходи, за да финансира университетското си образование.

Хасабис завършва своите A-Levels и изпити за ниво на стипендия две години по-рано - на възраст 15 и 16 години и си осигурява място в университета Кеймбридж. Поради крехката му възраст, университетът го моли да си вземе "празнична" година.

Той използва това време, за да поеме първата си работа в разработката на видеоигри с Bullfrog Productions. Едва на 17-годишна възраст Хасабис работи като ко-дизайнер и водещ програмист на играта Theme Park от 1994 г.

След като напуска Булфрог, Хасабис се записва в Куинс Колидж, Кеймбридж, за да продължи обучението си. Завършва програмата Tripos по компютърни науки и през 1997 г. завършва университета в Кеймбридж с двойна първа степен.

В последствие Хасабис се завръща в игралната индустрия, този път работейки за Lionhead Studios. След това основава своя собствена компания, Elixir Studios през 1998 г. Той заема позицията на изпълнителен дизайнер на видеоигрите Republic: The Revolution и Evil Genius, и двете от които са номинирани за наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA).

След работата си в игралната индустрия Хасабис се завръща в академичните среди и защитава докторска степен по когнитивна неврология в University College London (UCL). Целта му била да почерпи вдъхновение от работата на човешкия мозък, за да разработи нови алгоритми за изкуствен интелект (AI). През 2009 г. завършва успешно своята докторска програма.

DeepMind, AI и Google

През 2010 г. британско-гръцкият технологичен експерт основа DeepMind, стартиращ AI с машинно обучение; четири години по-късно компанията е придобита от Google за £400 милиона.

По време на сделката обяснява, че работата и изследванията на DeepMind включват най-вече "алгоритми за обучение - такива, които автоматично се учат как да правят неща от необработени данни, вместо да бъдат програмирани да правят неща".

INSAIT - новият български компютърен институт, припознат от Google, Amazon и DeepMind

България ще се сдобие с компютърен институт за 200 милиона лева, съфинансиран от Google и Amazon

Визията на проекта получава пълната подкрепа от технологичния сектор у нас

"Ние не се опитваме да копираме или взаимодействаме с мозъка", добави той. "Ние разглеждаме най-съвременните невронауки и избираме ключовите принципи зад начина, по който мислим, че работи умът, и виждаме дали можем да ги превърнем в алгоритъм."

Наскоро Хасабис, който е в челните редици на усилията на Google за иновации в областта на AI, прогнозира, че изкуственият общ интелект (AGI) може скоро да бъде на хоризонта, предвид бързото развитие на AI технологиите.

AGI е теоретична концепция, която включва AI постигане на когнитивни способности, сравними с тези на хората.