Изкуственият интелект има грамаден потенциал, но и "много проблеми, които трябва да бъдат разрешени". Това е оценката на изпълнителния директор на Apple Тим Кук, която идва и да покаже, че неговата компания по-скоро ще стъпи върху горчивия опит на останалите на пазара, отколкото да бърза със собствено AI решение.

Контекст: В момента сякаш целият технологичен свят работи по платформи за текстове, изображения, аудио и видео, базирани на големи езикови модели. ChatGPT, Midjourney и подобните привлякоха вниманието на милиони потребители и със сигурност са интересни и иновативни, но все още не са предизвикали революция в отношенията между хора и машини.

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Прогнозата е от нов доклад на Goldman Sachs

AI е склонен да си "измисля" факти и детайли там, където проличават слабостите на информацията, с която е "обучен". Това разбраха "от първа ръка" в Microsoft и най-вече в Google при опитите си да интегрират изкуствения интелект в своите интернет търсачки. Освен това, чат ботовете и подобните на тях се нуждаят от огромна процесорна мощ, която не е без пари.

В прав текст: "Виждаме голям потенциал в изкуствения интелект и ще продължим много внимателно да го интегрираме в нашите продукти - потенциалът е много интересен. Смятам, че е много важно да се действа премислено и внимателно - има множество проблеми, които трябва да бъдат разрешени", заяви Тим Кук при представянето на резултатите на Apple за първото тримесечие на 2023 г.

Той отказа да влезе в конкретика за AI плановете на компанията.

Изкуственият интелект на Microsoft бърка данни, години и факти

Ще се спука ли AI балонът: Новият чат бот на Microsoft прави фрапантни грешки

Софтуерният инженер Дмитри Бреретон откри сериозни недостатъци още в демонстрацията на AI търсачката на Bing

Още нещо: Apple сякаш нямат и нужда да бързат с внедряването на принципно нови технологии. Резултатите им за Q1 са по-добри от очакванията на анализаторите, като основен фактор е разрастването на бизнеса с услуги, което компенсира намалелите продажби на компютри заради затягащата се икономическа ситуация, посочва Axios.

Сериозен фактор е доброто представяне на развиващи се пазари като Мексико, Индонезия, Филипините, Саудитска Арабия, Турция, Бразилия, Малайзия и Индия.

Apple набра близо $1 милиард депозити за... 4 дни

Apple набра близо $1 милиард депозити за... 4 дни

Новият спестовен продукт на компанията предлага изгодна лихва

Цифром и словом: Това са резултатите на Apple за първото тримесечие:

  • Приходи: 94,8 млрд. щатски долара, което е с 3% по-малко спрямо предходната година и надминава очакванията на анализаторите за около 93 млрд. щатски долара.
  • Печалба на акция: 1,52 долара, без промяна спрямо предходната година и над очакванията на анализаторите за около 1,43 долара.
  • Приходи от iPhone: 51,3 млрд. долара спрямо 50,6 млрд. долара преди година.
  • Приходи от iPad: 6,7 млрд. долара спрямо 7,6 млрд. долара преди година.
  • Приходи от Mac: 7,2 млрд. долара спрямо 10,4 млрд. долара преди година.
  • Приходи от услуги: 20,9 млрд. долара спрямо 19,8 млрд. долара за предходната година.
  • Приходи от носими устройства, аксесоари и умен дом: 8,76 млрд. долара спрямо 8,8 млрд. долара година по-рано.