Google е поискала от доставчиците си да произведат над 7 млн. от идващите телефони Pixel 6 - два пъти повече от доставките на моделите през миналата година, пише Nikkei, цитирайки свои източници.

Компанията се опитва да спечели от позицията си на единствен американски производител на телефони, който използва операционната система Android, коментират източниците. Тя се надява, че това ще ѝ помогне да спечели нови клиенти у дома, в Европа и Япония. Целта е да бъде завзет пазарен дял от най-големите три: Samsung, Apple и Xiaomi, които спечелиха на гърба на проблемите на Huawei.

Google е поискала и 5 млн. от бюджетния Pixel 5A, представен през пролетта. По данни на IDC, през 2020 г. компанията е доставила едва 3,7 млн. телефона, което подчертава колко агресивно компанията планира да разшири дейността си.

Надеждите на Google за Pixel 6 и Pixel 6 Pro, които ще са първите ѝ модели със собствен процесор, са високи. Тя се надява, че именно чипът ще я отличи от конкуренцията.

Nikkei съобщава още, че Google работи и по следващо поколение лаптопи Pixelbook, които работят с операционната система ChromeOS. Тя разработва собствени чипсети и за тях.

Целите на Google идват в труден момент: доставните вериги са под натиск насред недостига на чипове и други компоненти. Доставчиците в Китай, където се произвеждат Pixel 6, се борят и с прекъсване на електрозахранването.

Google Pixel 6 и 6 Pro: Какво знаем

Google Pixel 6 и 6 Pro: Какво знаем

Компанията открехна завесата и даде някои интересни подробности