След месеци забавяне, Google най-накрая отвориха достъпа до своя чат бот с изкуствен интелект Bard и за потребителите на територията на Европейския съюз, включително - България.

Той може да пише и говори и на Езика на Вазов, като освен това има достъп в реално време до информация от интернет. От представянето му, обаче, най-меко казано има още много какво да се желае.

Контекст: За Google Bard научихме в началото на годината, когато целият свят (и тук включваме и висшия мениджмънт на Google) с изненада установи, че ChatGPT не е просто технологично демо или играчка, а невероятно полезен инструмент, чрез който потребителите получават отговори на въпросите си, идеи за най-различни неща и даже оригинални текстове и програми.

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

ChatGPT се превърна в любимо средство за задаване на въпроси сред милиони потребители

Експертите заговориха, че основният бизнес на Google - търсенето в интернет, вече е демоде, а големият конкурент Microsoft даде да се разбере, че ще интегрира ChatGPT в софтуера си, както и в своята търсачка Bing.

Затова и Google направиха всичко по силите си, за да покажат конкурентен продукт навреме. Bard дебютира на 7 февруари 2023 г. с фиаско - даже в промоционалното си видео ботът се оказа, че дава грешна информация. Това нанесе удар за 100 млрд. долара по акциите на Google.

Още първата грешка на чат бота на Google струва $100 млрд. на компанията

Още първата грешка на чат бота на Google струва $100 млрд. на компанията

Google Bard още даже не е достъпен за потребителите и вече е ясно, че част от информацията му е невярна

В крайна сметка платформата заработи през пролетта, но заради защитата на личните данни в ЕС европейските потребители нямаха възможност да изпробват Bard. До момента.

Детайли: Google Bard на теория е по-мощен от ChatGPT и е на технологичното равнище на използвания от Microsoft чат бот - разчита не само на милиардите единици информация, върху които е "трениран", но и може да търси нови данни в интернет. Поддържа се история на чатовете, като отговорите могат да се изговарят на различни езици.

Google пуска чатбота си Bard - съперникът на ChatGPT

Google пуска чатбота си Bard - съперникът на ChatGPT

Компанията ще започне да пуска инструмента първо в Съединените щати и Обединеното кралство

Личи си, че зад изкуствения интелект има мощна инфраструктура - отговорите са относително подробни и идват много бързо. Няма и случаи, в които ботът просто да спре да отговаря по средата на дълъг текст.

Веднага получаваме и възможност както да потърсим повече информация в Google по нашия въпрос, така и да видим различни варианти на отговора, който сме получили.

В употреба: Когато започнем да използваме Bard, обаче, става повече от очевидно, че той все още е далеч от водещите в бранша.

  • Както знаем още от дебюта му, Bard не е точно цар на фактите. Google очевидно са се постарали доста да подобрят представянето му, но той все още е склонен да се оплита или направо да си измисля. Според него, например, "има само един държавен фалит в Народна република България. Това е фалитът на Българската банка за развитие през 1994 г. Българската банка за развитие е основана през 1978 г. като държавна банка за подпомагане на инвестиционните проекти. През 1994 г. банката е обявена в несъстоятелност поради големите си загуби".
  • Въпреки, че има достъп до Мрежата, Bard по-често се "консултира" със стария си информационен масив... или с неясно какво. Така получавате невярна информация за времето, новини от есента на 2022 г. и курс на долара, според който щатската валута струва... 57 стотинки. Когато пък го попитахме за водещото в Money.bg, получихме списък с материали от предходния ден - явно достъпът до интернет не е в напълно реално време.
  • Обработката на текст също оставя доста какво да се желае. Дадохме на Bard материал от информационна агенция със задачата да направи от него кратка новина. Ботът произведе комбинация от верни и напълно неверни неща.
  • Писането по задание е сред по-силните страни на Bard. Текстовете му стоят постно, но в някои случаи са по-"човешки" в сравнение с това, което средният потребител би извадил от ChatGPT.
  • Писането на програмен код е сфера, в която се възлагат големи надежди на AI. Поставихме задача - Bard да ни направи приложение за колекционери на пощенски марки, в което те да могат да ги разглеждат, добавят, редактират и премахват. И на програмния език Python, и на JavaScript получихме код, който привидно работи, но реално не функционира по очаквания начин - снимките на пощенските марки не се визуализират, диалоговите прозорци не реагират по очаквания начин и т.н.

Детайли: Всички тези слабости на Google Bard са в сравнение с безплатната версия на ChatGPT, която не е с най-мощния езиков модел. Още по-видими са дефицитите при боравенето с реалновременна информация и обработката на текст, ако направим сравнение с интегрирания в търсачката Bing чатбот.

Google не пуска "убиеца" на ChatGPT в ЕС

Google не пуска "убиеца" на ChatGPT в ЕС

Вероятната причина е GDPR, който защитава личните данни

Повечето сравнителни тестове до момента поставят продукта на Google малко под GPT-3.5 (ChatGPT в безплатна версия) и доста по-назад от GPT-4 (платената версия на ChatGPT и Bing) и сме склонни да се съгласим с това заключение.

В момента Google Bard е най-полезен като отправна точка при писането на текстове - останалите му функционалности са твърде ненадеждни.

От друга страна: Google Bard се развива. Версията, която достигна до ЕС, е значително по-добра от тази, която по-рано дебютира в САЩ, която пък имаше много малко общо с демонстрацията от февруари.

Google имат ресурса да развият своя чат бот, нужно им е само време. Проблемът е, че не е сигурно, че разполагат с него - особено сега, когато милиони потребители имат достъп до Bard и е твърде вероятно да се разочароват от това, което онлайн гигантът им предлага.

Още нещо: В свой материал от Bloomberg разкриха, че към момента Google Bard се крепи на "армия" от нископлатени подизпълнители от компаниите Appen и Accenture, от които се очаква непрестанно да оценяват качеството на отговорите на системата - понякога със срок в рамките на броени минути, за да се подобрява ботът. Освен това от статията става ясно, че зададените от Google критерии толерират някои "малки" неточности в информацията.