Инструментите за изкуствен интелект не са просто удобен начин за изпълнение на домашни задачи или редактиране на вашите селфита и видеоклипове. Те могат да бъдат следващият ви източник на доходи, ако се възползвате от тях, казва Мат Хигинс, самореализирал се милионер, главен изпълнителен директор на инвестиционната фирма RSE Ventures и гост-звезда в "Shark Tank" на ABC.

"Изкуственият интелект ще бъде най-големият създател на богатство в историята, защото изкуственият интелект не се интересува къде сте родени, дали имате пари, дали имате докторска степен", казва Хигинс пред CNBC Make It. "Това ще унищожи бариерите, които са пречили на хората да се придвижат нагоре по стълбата и да преследват мечтата си за икономическа свобода."

Най-добрите възможни залози при изкуствения интелект

Най-добрите възможни залози при изкуствения интелект

"Бумът, подхранван от изкуствения интелект, все още не е балон"

Това може да изглежда като смела прогноза, като се имат предвид ограниченията на настоящите генеративни AI инструменти като ChatGPT или Midjourney - но пазарът на AI се очаква да расте бързо през следващото десетилетие, според скорошен доклад на PwC. Вече се оценява на почти 100 милиарда долара и се очаква да допринесе с 15,7 трилиона долара за световната икономика до 2030 г.

"Не че ако не се хвърлите сега, никога няма да можете", казва Хигинс. "Но въпросът е, че сега е най-голямата възможност за вас да се възползвате от това."

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

"Всички ние ще го ползваме, всички ние трябва да го ползваме"

Ето два начина, по които можете да започнете да използвате AI, за да правите пари точно сега, според експерти - и трети, който все още не е готов, но може да се материализира скоро.

Работа на свободна практика

Ако харесвате писането, графичния дизайн или редактирането на снимки и видео, AI може да ви помогне да реализирате доходи, използвайки тези умения по-ефективно.

"Да приемем, че сте студент в колеж по либерални изкуства, който може да обмисля да продължи училище или просто да научи нещо ново. Сега е моментът да увеличите знанията си за ИИ", казва Сюзън Гонзалес, основател и главен изпълнителен директор на AIandYou, организация с нестопанска цел, която учи хора от маргинализирани общности на умения за ИИ.

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Прогнозата е от нов доклад на Goldman Sachs

Днешните генеративни AI инструменти вече могат да ви помогнат да пишете бизнес планове или да създавате цифрови произведения на изкуството. Най-важното е, че ще трябва да коригирате и проверите фактите на всяка дума или пиксел, генериран от AI инструмент, и да промените езика, така че да звучи по-малко като робот, а повече като вас.

AI инструмент, наречен Jasper, например, вече помага на Кристен Уолтърс да създава дигитални продукти като работни книги, електронни книги и аудиокниги.

Уолтърс, адвокат, превърнала се в предприемач и издател, описа процеса си в скорошна публикация в Medium: "Да кажем, че имам идея за дигитална "работна книга", която да помогне на самостоятелно заетите хора да управляват парите си по-добре. Ще се обърна към функцията за "чат" на Джаспър, за да измисля план за моята работна книга. Използвах подканата: Напишете план за работна книга, озаглавена "Управление на пари за свободни професии."

Jasper генерира контура за 30 секунди, пише Уолтърс. След това тя преработи и редактира схемата, превръщайки я в пълноценна работна книга, която форматира в Canva и продава онлайн.

Предприемачество

Всеки собственик на малък бизнес с достъп до интернет трябва да проучи как AI може да помогне за увеличаване на приходите на тяхната компания, казва Гонзалес.

AI инструментите могат "да им помогнат да подобрят бизнеса си, да подобрят управлението на инвентара, да анализират поведението на клиентите или да получат конкурентна информация", казва Гонзалес. "Малките предприятия могат да използват AI инструменти, за да насочат по-ефективно своите маркетингови и рекламни усилия... Те могат да идентифицират нови възможности за приходи."

Жаклин ДеСтефано-Тангора, главен изпълнителен директор и основател на бутикова консултантска фирма Omni Business Intelligence Solutions, каза пред CNBC Make It, че използва ChatGPT за попълване на формуляри при назначаване на нови клиенти.

AI сам проектира нов процесор за по-малко от ден

AI сам проектира нов процесор за по-малко от ден

Еволюиращите машини са страшни само на кино... нали?

Първо, тя качва своите съществуващи шаблони в ChatGPT. След това тя моли инструмента да изтрие старата информация за клиента и да добави името на новия клиент и договорените условия.

"Сега имам споразумение в ръцете ми след 10 минути", каза тя.

ДеСтефано-Тангора също използва ChatGPT, за да очертае дневния ред на срещите, които да сподели с клиентите си, добави тя.

10 прогнози, свързани с акциите на AI

10 прогнози, свързани с акциите на AI

Анализаторите на RBC Capital прогнозират:

Експертите препоръчват, да не качвате никаква поверителна информация в инструмент с изкуствен интелект: той ще съхранява, анализира и ще се учи от всичко, което въвеждате. Отвъд това, не се колебайте да експериментирате, казва Гонзалес.

"Прекрасното нещо е, че днес всичко, което трябва да направим, е да потърсим "как да подобря малкия си бизнес с AI инструменти", казва тя. "Информацията е там."

Обучение

Обучението с изкуствен интелект - или обучението на хората как да извлекат максимума от генеративните инструменти за изкуствен интелект - все още не е работа с голямо търсене. Ще бъде скоро, казва Гонзалес.

"Има много възможности за онлайн обучение, за да разберете как работи AI, което след това може да помогне на някой евентуално да стане преподавател по AI или да проведе известно обучение по AI, за да го предаде на следващото поколение", казва тя.

Синиша Джукич, Bosch Digital: AI ще стане като Excel - задължителна част за много професии

Синиша Джукич, Bosch Digital: AI ще стане като Excel - задължителна част за много професии

Заводите се местят лесно според разходите, докато инвестициите в хората са дълготрайни, категоричен е генералният мениджър на компанията

Няколко училища, от Харвардския университет до Калифорнийския университет, предоставят безплатни курсове за изкуствен интелект, вариращи от няколко часа до няколко седмици за изучаване на алгоритми, анализ на данни и др.

Научаването на тези умения може да ви постави в добра позиция да се възползвате от "неизбежното", казва Хигинс.