Ако има нещо, за което пазарът изпитва в момента глад, то това са повече възможности за залози за изкуствения интелект. В този ред на мисли, много анализатори от Уолстрийт претеглиха с дълги бележки това, кои акции ще бъдат победители в генеративната AI революция. В петък изследователският екип на RBC Capital се добави към тези експерти.

Анализаторите, включително Риши Джалурия и Матю Хедберг, които покриват софтуера; Риши Джалурия, който се занимава с интернет акции, и няколко други направиха доклад от 189 страници за резултатите от генеративния AI и ChatGPT.

Те предлага списък с тези 20 най-добри залози върху технологията:

В софтуерните имена включват Microsoft, HubSpot, Nice, Veeva Systems, MongoDB, CrowdStrike Holdings, Elastic, GitLab, Cloudflare, ServiceNow и Adobe. Любимите интернет залози на RBC на AI включват Alphabet, Amazon.com, Meta Platforms, Snap и Pinterest, "и в по-малка степен", Booking Holdings, Expedia Group и Airbnb. Друг избор в сектора на центровете за данни е Digital Realty Trust (DLR).

Анализаторите на RBC Capital предлагат и 10 прогнози свързани с акциите на AI:

  1. Компаниите, които не успеят да възприемат генеративния AI, "ще видят многократно компресиране с 50% през следващите пет години".
  2. Generative AI ще бъде "отрицателен за софтуерните компании и акциите, които преди се възползваха от попътните ветрове на AI". Това включва скорошни популярни избрани AI като C3.ai (AI), BigBear.ai (BBAI) и SoundHound.ai (SOUN).
  3. Ускореното приемане на AI ще увеличи растежа на играчите в публичния облак, включително Amazon Web Services, Microsoft Azure и Google Cloud на Alphabet.
  4. Правителствата и регулаторните органи все повече ще проверяват технологията: "Вярваме, че правителството на целия свят ще издаде законодателство относно генеративния AI, включително комбинацията от генеративни AI системи, за предотвратяване на злонамерена употреба и използване на клиентски данни."
  5. Генеративният AI ще доведе до следващото поколение стартиращи фирми.
  6. Атаките срещу сигурността ще станат по-сложни: "Вярваме, че злонамерените групи ще могат да използват генеративен AI, за да създават по-сложни и креативни кибератаки, които могат да служат като попътен вятър за компаниите за сигурност."
  7. Притесненията на пазара относно Alphabet ще изчезнат, тъй като като компанията ще пусне нови инструменти, ще покаже нарастващи приходи от AI и ще избегне увеличаването на капиталовите разходи в отговор на потенциален скок в ресурсните заявки за AI.
  8. Amazon ще започне да публикува повече от собствените си генератори за AI напредък; RBC отбелязва, че има AI, интегриран в своя облак много по-дълго от Azure или Google Cloud.
  9. Meta ще предложи на пазара нови генеративни AI инструменти, които ще доведат до спестяване на разходите за рекламодателите.
  10. Залозите за онлайн пътувания Airbnb, Booking и Expedia ще стане по-шумни за собствените си решения с изкуствен интелект, "за да излязат пред всеки негативен разказ, който може да възникне около насрещните ветрове за привличане на клиенти, тъй като откриваемостта при търсенето ще става все по-голямо предизвикателство".
Изкуствен интелект в полза на биткойн? Мисията е възможна

Изкуствен интелект в полза на биткойн? Мисията е възможна

До каква степен AI ще въздейства на криптоиндустрията?

Противоречивите прогнози на пазарните експерти за AI

Инвеститорите не трябва да се притесняват, че бумът на технологичните акции, задвижван от изкуствения интелект, е преувеличен, казва професорът от Wharton Джеръми Сийгъл.

Въпреки че признава, че акциите, свързани с ИИ, могат да бъдат "леко надценени" в дългосрочен план, Сийгъл отбеляза, че в краткосрочен план "импулсът може да доведе акциите до много по-високи нива от фундаменталната им стойност и никой не може да предвиди колко високо могат да стигнат."

Бумът, подхранван от ИИ, "все още не е балон", каза той.

Той съпостави скока на цената на акциите на Nvidia с по-ранни балони, като балона на "dotcom". В края на деветдесетте години "получавахме огромни оценки от компании, които нямаха никакви печалби", каза той, за разлика от Nvidia, която той характеризира като "истинска, добра компания".

Nvidia отчете рекордни $4,58 милиарда приходи от своя бизнес с центрове за данни през последното тримесечие, рекордно високо за подразделението, което е тясно свързано с растежа на генеративния AI и машинно обучение. Компанията отчете 7,1 милиарда долара общи приходи за тримесечието.

Компаниите се стремят да обновят инфраструктурата на центрове за данни на стойност трилион долара, каза изпълнителният директор Дженсън Хуанг по време на разговор с анализатори в сряда.

Съмнения относно ралито на A.I.

Не всички са убедени за уместността на ръста на тези акции обаче. Икономистът Дейвид Розенберг каза пред CNBC в наскорошно интервю, че бумът на акциите за ИИ "изглежда много странен" и е "много преувеличен".

"Няма съмнение, че имаме ценови балон", каза той в четвъртък.

Модел на Дейвид Трейнър, основател на фирмата за инвестиционни проучвания New Constructs, предполага, че Nvidia ще трябва да увеличи приходите си с 20% годишно в продължение на 20 години, за да възнагради своите инвеститори. "Това се оценява като фантазия", каза Trainer пред Fortune след скока на стойността на Nvidia.

IBM заменя 7800 служители с изкуствен интелект (AI)

Технологичният гигант, който заменя хиляди служители с изкуствен интелект

Компанията ще прекрати временно наемането на нови служители

Nvidia продължава да удвоява A.I. усилията си

Компанията обяви пакет от нови услуги, базирани на AI в понеделник, на конференцията Computex в Тайван. Производителят на чипове обяви нова суперкомпютърна платформа, която ще помогне на технологични компании като Microsoft и Meta да създадат следващия ChatGPT, както и ново партньорство с WPP за използване на генериращ AI. за създаване на нова реклама.