Макар че бъдещето на изкуствения интелект все още не е съвсем ясно, наред с всичко друго, напоследък на дневен ред излиза и възможността как криптовалутите и в частност биткойн би могъл да използва AI в своя полза. Разбира се, без да се прибягва до спекулативни идеи, коментират експерти от сектора, цитирани от световните крипто сайтове.

Една от областите, в които изкуственият интелект може да се окаже от полза за биткойн, е анализът на данни и прогнозното моделиране. Например, CryptoQuant извърши анализ, който изследва възможността стойността на биткойн да падне под $15,000.

Чрез използването на AI и съответните набори от данни става правдоподобно да се постигне по-голяма точност при прогнозирането на такива събития.

Подготвя се глобална регулация на крипто пазара

Подготвя се глобална регулация на крипто пазара

Инициативата е на глобалния орган на комисиите по ценни книжа

Чрез анализ на данните за биткойн, включително информация за транзакциите по веригата, AI системите могат да идентифицират пазарни тенденции и да генерират прогнозни модели. Търговците, които възприемат модели, задвижвани от изкуствен интелект, могат да спечелят предимство в този конкретен пейзаж.

Интегрирането на AI във водещите блокчейн мрежи обаче може потенциално да облекчи проблемите с мащабируемостта чрез оптимизиране на производителността на мрежата. Тази оптимизация би могла да доведе до по-бързи транзакции и намаляване на енергийните изисквания.

Въпросът за сигурността и откриването на измами е друга пречка, която възпрепятства широкото разпространение на Биткойн. И все пак внедряването на изкуствен интелект би могло да предложи решение.

Чрез използване на алгоритми, задвижвани от AI, данните за транзакциите могат да бъдат анализирани, за да се идентифицират потенциални рискове и да се подобрят мерките за сигурност.