Първият проект за глобален подход при регулирането на пазарите на крипто и дигитални активи беше предложен от глобалния орган на комисиите по ценни книжа IOSCO, съобщават световните агенции.

Целта е да се уеднаквят практиките в различните юрисдикции и да се гарантира интересът на инвеститорите.

Контекст: Крахът на една от най-големите крипто борси - FTX, показа нуждата от регулации на пазара, в който през годините иновация, некомпетентност и измами винаги са били тясно преплетени.

Крипто като хазарт: Великобритания иска еднакви регулации, Брюксел предприема други действия

Крипто като хазарт: Великобритания иска еднакви регулации, Брюксел предприема други действия

ЕС вече одобри първите в света регулации за крипто сектора

Стъпката следва финализирането от Европейския съюз този месец на първия в света набор от всеобхватни правила, което увеличава натиска върху Великобритания, САЩ и други страни да предложат свои собствени норми.

IOSCO, група, обединяваща регулатори като Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, Японската агенция за финансови услуги, британския Орган за финансово поведение и германския BaFin, проучва общественото мнение относно разпоредбите.

Крипто рецесия? Изглежда все по-възможно

Крипто рецесия? Изглежда все по-възможно

Американската икономика се движи надолу и може да повлече и крипто индустрията

Детайли: Препоръките от вторник са "повратна точка в справянето с много ясните и непосредствени рискове за защитата на инвеститорите и рисковете за целостта на пазара", заяви Жан-Пол Серве, който председателства Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO).

Предложените стандарти обхващат справянето с конфликти на интереси, манипулирането на пазара, трансграничното регулаторно сътрудничество, попечителството на крипто активи, оперативните рискове и третирането на непрофесионалните клиенти.

ЕС иска да ускори регулациите за банковия крипто капитал

ЕС иска да ускори регулациите за банковия крипто капитал

Брюксел работи наблюдава все по-активно криптоактивите в банките

Планираните 18 мерки прилагат отдавна установени предпазни мерки от основните пазари, за да се премахнат конфликтите на интереси между различните участници в дадена крипто сделка.

Какво следва: Надзорният орган заяви, че има за цел да финализира стандартите до края на годината, и очаква неговите 130 членове от цял свят да ги използват, за да запълнят бързо пропуските в своите процедури.

Хаос, AI и крипто: NoiseGPT обединява всичко това

Хаос, AI и крипто: Нова стартираща компания обединява всичко това

Deepfake технологиите са вече във всеки джоб... или може би всичко е измама

От друга страна: От IOSCO подчертават, че проектът не обхваща дейностите, продуктите и услугите в DeFi сферата. По-късно през лятото се очакват препоръки в тази посока.