Инвестирането на дребно в незащитени криптоактиви като биткойн трябва да се регулира по същия начин като хазарта. Това се налага, защото те са силно волатилни и са без присъща стойност. Това искат британски законодатели, които настояват за спешна промяна на криптоиндустрията, пише Bloomberg, цитирайки техен доклад.

Комисията по финансите към Камарата на общините на Великобритяния "силно препоръчва" подобна позиция спрямо търговията с дигитални токени в доклад, публикуван в сряда.

Препоръката, която идва на дневен ред след няколкомесечно проучване на това как дигиталните активи трябва да бъдат регулирани, противоречи на предложението на британското правителство от февруари за регулиране на криптовалутите като традиционни финансови услуги.

Африка се влюби в крипто... и сега съжалява

Африка се влюби в крипто... и сега съжалява

Фалити и излъгани надежди след пукането на балона

Регулирането на търговията с криптовалути на дребно като хазарт е разминаване и с подхода на други водещи юрисдикции спрямо този клас активи, коментират експерти.

Около 10% от възрастното население във Великобритания имат или са имали криптоактиви, става ясно от доклада, който се позовавава на данни от HM Revenue & Customs. Правителството ще трябва да даде отговор на доклада в рамките на около два месеца след публикуването му, но не е задължено да следва препоръките.

ЕС въвежда регулаторна рамка за криптоактивите, емитентите на криптоактиви и доставчиците на услуги за криптоактиви

За първи път Брйксел прие регламент относно пазарите на криптоактиви (ПКА). Така Европейския съюз установява правна рамка за крипто сектора.

"Поставянето на инвестициите в биткойн наравно със залагането на спорт или казино игрите отразява позицията на панела, че криптоактивите са без присъща стойност, те имат огромна ценова волатилност и нямат видимо социално благо, което ги прави фундаментално различни от традиционните финансови активи", заяви Хариет Болдуин -  председател на Комисията по финансите на Великобритания.

Очаква се разпоредбите, регулиращи крипто сектора, да бъдат въведени от 2024 година. Окончателното приемане на новите правила ще бъде възможно, след като Европейският парламент издаде своето консултативно становище.

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Дигиталните активи са любима плячка на хакерите