Вече изглежда сякаш е било преди цяла вечност, но имаше време, когато вълшебната думичка за бъдещето на всичко по целия свят беше "крипто", а не "AI". Това беше преди година и половина.

Днес децентрализираните технологии вече не се ползват със статута на "следващото голямо нещо" и това има сериозни последици на континента, който с най-голям ентусиазъм разчиташе на крипто иновациите, за да заеме полагащото му се място в света. В Африка се надяваха на най-доброто, но резултатът е какъвто е бил винаги - фалирали компании, изчезнали спестявания и разбити мечти, става ясно от материал на Rest of the World.

Йоханесбург оглави класацията на градовете с най-много милионери в Африка

Африканският град с над 14 000 милионери

Ню Йорк е на първо място в света

Контекст: Африка изглеждаше като най-подходящото място в света за крипто революция. Черният континент прескочи първите няколко стъпки на дигитализацията и директно влезе в света на мобилните разплащания и приложенията за пазаруване и кредити. Така финтех решенията, базирани на крипто, с обещанията за по-бързи, евтини и сигурни транзакции, можеха лесно да намерят потребители. Голямото търсене пък създава идеална среда за развитие на стартъп екосистема.

Изходящите потоци от крипто инвестиционни продукти възлизат на рекордните $207 милиона

Изходящите потоци от крипто инвестиционни продукти възлизат на рекордните $207 милиона

За период от една седмица

Действително, в средата на 2022 г. 53 млн. души в Африка притежаваха крипто активи, 22 млн. от тях - само в Нигерия. Блокчейн компаниите на континента само за 12 месеца набраха 474 млн. долара - умопомрачителните 429% ръст на годишна база.

Местните творци бяха активни в NFT сферата, създаваха се децентрализирани автономни организации (DAO).

Детайли: Точно когато изглеждаше, че крипто технологиите ще дадат истински икономически тласък на Африка, сякаш падна гръм. Ръстът на инфлацията засегна и основните криптовалути, като прекърши възходящия тренд на цените им. Това, на свой ред, оголи слабостите на някои от големите централизирани платформи. Най-яркият пример е мултимилиардният крах на американската FTX - една от най-големите борси за крипто в света.

Заразата бързо стигна до Африка и целият сектор се "разболя".

  • В Нигерия липсата на средства принуди една борса да си търси нов собственик, а платежна компания - да фалира. Местната компания Nestcoin съкрати десетки служители, след като се оказа, че оперативният ѝ капитал е останал във фалиралата FTX. Paxful - борса с 1,5 млн. нигерийски потребители, спря да извършва сделки.
  • Друга борса - Luno от ЮАР, съкрати над една трета от служителите си заради слаб ръст на оборота. Същото направи и финтех компанията Chipper Cash.
  • На 31 януари и.д. гуверньор на Националната банка на Руанда изрази публично притесненията си от крипто търговията и забрани на останалите банки в страната да участват "в каквито и да е свързани с крипто дейности до приемането на законова рамка". Седмица по-късно популярната в страната борса LocalBitcoins затвори.
Техническият директор на Nvidia: Крипто не носи нищо полезно на обществото

Техническият директор на Nvidia: Крипто не носи нищо полезно на обществото

Според Майкъл Каган е по-смислено да се инвестира в изкуствения интелект

В прав текст: И без регулаторния натиск, потребителският интерес към крипто е видимо по-малък, донякъде - и от страх. "Може да изграждаш здрав и работещ продукт в Кения, но потребителят ти просто ще се събуди, ще гледа новините за FTX и той ще си каже "Това е проблем на крипто", обяснява пред изданието основателят на Кенийската блокчейн асоциация Майкъл Кимани.

Снимка 615813

Източник: iStock

Не помага и ниската инвестиционна култура на потребителите, които първоначално виждаха бързо нарастване на вложените от тях средства, само за да се окажат след това без никакви спестявания, защото не са реагирали навреме на случващото се на пазара.

От друга страна: Някои хора в индустрията все пак запазват надежда, че случващото се е само неприятен епизод, който обаче ще помогне за изчистване на сектора от тези, които са в него само заради бързите пари. "Ако има нещо мъртво, то това е шумът, който издаваха спекулативните токени. Сега е време за изграждане на иновации", смята Самуел Акпан, говорител на един от най-големите блокчейн разработчици - ConsenSys.

Криптосветът през 2023 г.: Скъпи уроци, но и поводи за оптимизъм

Как ще се промени криптосветът след най-бурната си година

Дигиталните активи и технологиите зад тях няма как да бъдат де-изобретени, подчертава експерт

Като пример за работещо крипто решение от индустрията посочват т.нар stablecoins, които са обезпечени от реален резервен актив. Те са алтернатива на таксите върху традиционните парични трансфери в Африка.

Остава обаче въпросът дали след случилото се през последната година потребителите на континента ще гласуват доверие на крипто платформите.