Трудно може да определиш годината за един актив като "силна", ако стойността му за 12 месеца е намаляла с над 58%, една от големите му борси се е сринала и политици плашат с тежки регулации. 2022 г. със сигурност няма да остане със златни букви в историята на криптовалутите, но сътресенията не зачеркват прогреса на технологиите, които ги правят възможни.

Именно затова и очакванията в сферата са през 2023 г. да виждаме по-малко откровено недобросъвестни схеми с виртуалните активи и повече проекти и инициативи, които стъпват на натрупания опит, но освен това се връщат към основния замисъл на криптотехнологиите - децентрализация, възможност за равно участие, отворени стандарти и търсене на иновативни решения на проблемите, с които се сблъскваме най-вече във финансовата сфера, но не само.

Уроците на 2022 г.

"Един от първите уроци е, че крипто не съществува във вакуум и макро обстановката е важна", подчертава пред Money.bg един от основателите на българското Bitcoin/Blockchain общество Владислав Драмалиев. По думите му политиката на централните банки по отношение на лихвените проценти оказва влияние не само на криптовалутите, но и на всички "акции на растежа".

Перспективите за "люта" крипто зима са налице!

Перспективите за "люта" крипто зима са налице!

Фалитът на FTX и наказателното обвинение срещу нейния основател, Сам Банкман-Фрийд, вероятно ще продължат да причиняват вторични трусове и през 2023 г.

"Виждаме, че криптоактиви като Bitcoin и Ether се справиха доста по-добре от някои технологични акции, които в момента са на най-ниските си нива от началото на COVID пандемията (...) Това показва, че говорим за нов тип актив, който вече е възприет от една част от инвеститорите ", отбелязва той.

Снимка 601584

Източник: Личен архив

Според него "голяма част от потребителите са забравили някои основополагащи принципи на криптосферата": "Трябва да разчитаме повече на себе си от гледна точка на съхранението на активи и да не се доверяваме толкова на централизирани компании". Друг важен урок - особено след фалита на FTX, е, че "не е добра практика всички активи да бъдат съхранявани в една платформа".

Сътресенията продължават: инвеститори изтеглят рекорден брой биткойни от крипто борсите

Сътресенията продължават: инвеститори изтеглят рекорден брой биткойни от крипто борсите

Сривът на FTX доведе до невиждани сътресения в криптоиндустрията

Драмалиев не пести критиките си по отношение на компаниите от т.нар CeFi (централизирани финанси - попечителски платформи, които управляват средствата на клиентите си, такава е или по-скоро беше FTX - б.р.): "Тази година видяхме как много от най-големите централизирани компании в сферата, особено тези от САЩ, са били свързани посредством заеми. Когато една изпадне в несъстоятелност, другите също започват да имат проблеми със задълженията си. Централизираните финанси през 2022 г. показаха, че са били управлявани меко казано аматьорски".

Децентрализация със смисъл

"Криптосферата не може да съществува само на база на покачващите се цени на активите. Трябва да се наблегне на модели, които имат икономически смисъл и решават реални проблеми на потребителите", категоричен е Владислав Драмалиев.

За него такава насока на развитие са проектите в сферата на DeFi (децентрализирани финанси или "отворени финанси" - платформи за предоставяне на финансиране, размяна на активи и т.н., изградени върху публични блокчейн мрежи с ясни правила и невъзможност за манипулиране на вече въведена в тях информация - б.р.): "Тази сфера показа сериозна резистентност към проблемите, които видяхме в централизираните финанси - поради факта, че е базирана на отворен код и прозрачността на публичните блокчейн платформи. Всеки във всеки един момент може да провери колко ликвидна е дадена DeFi платформа, какви задължения има, и към кого. Говорим също за автоматизация на процесите по ликвидация на заеми в несъстоятелност - в случай, че стойността на обезпечението падне под определено ниво".

Крипто нестабилност: за 12 месеца биткойн милионерите намаляха с 80%

Крипто нестабилност: за 12 месеца биткойн милионерите намаляха с 80%

Новината идва на фона на общото обезценяване на криптовалутите

Това са т.нар "умни" договори (smart contracts), които се изпълняват автоматично при настъпването на определени условия, а не на база на потенциално непрозрачно договаряне. Драмалиев признава, че основен проблем на DeFi е сигурността и това е довело до сериозни загуби, затова и "практики от разработките на софтуер на enterprise ниво трябва да "прелеят" в тази сфера". Според него това вече се случва.

Друга посока на развитие, в която той вижда потенциал, е NFT: "Те на практика са стандарт за съхранение на дигитални и дори референции към физически активи. Всеки един предмет, без значение дали той ще бъде дигитален или физически, може да бъде "облечен" в NFT и прехвърлян или разменян за друг или за други криптоактиви".

Защо веригата не трябва да бъде "скрита"

През последните години много големи компании обявиха, че интегрират различни блокчейн функционалности в продуктите си, вече се говори и за приложения в сферата на държавното управление. Много от тези проекти имат ясни позитиви, но трябва да са ясни и негативите при системите, които не са публични, посочва Драмалиев.

Какво е общото между bitcoin и дигиталния юан според централната банка на Китай?

Какво е общото между bitcoin и дигиталния юан според централната банка на Китай?

Страната работи по този проект от 2014 година

Той дава пример с т.нар дигитални валути на централните банки. Опасението му е, че те могат да се превърнат в средство за повече контрол: "На пример, ако получите превод във вашата банкова сметка, да можете да използвате средствата само за X, Y или Z или само при търговец X, Y, Z, или само за определен период от време. CBDCs програмируеми пари, за добро или за лошо".

От друга страна, корпорациите могат да използват блокчейн за създаването на вътрешни мрежи за обмяна на информация или активи. Според Драмалиев по този начин блокчейн се превръща в "една по-екзотична база данни" - но ако целта е да се включат външни участници, остава необходимостта от договаряне на стандартите . Това отнема време и често води до провал, посочва експертът.

Goldman Sachs "пазарува" крипто компании след краха на FTX

Goldman Sachs "пазарува" крипто компании след краха на FTX

Инвестиционната банка вижда потенциал в сектора

За разлика от частните такива, публичните блокчейн мрежи вече имат договорени, работещи правила и всички следва да се съобразят с тях, за да се превърнат в участници. "Когато говорим за централизиран (частен) блокчейн, правилата често се налагат от конкретна компания. Всяка компания започва да развива свои правила, своя централизирана система и се опитва да я налага (или продава) като стандарт. Липсват наистина успешни примери в сферата на централизираните блокчейн решения", обяснява Драмалиев.

Блокчейн и бъдещето на бизнес платформите

Блокчейн и бъдещето на бизнес платформите

Компаниите са длъжни да отговарят на променящите се нужди на своите клиенти

Именно затова и корпоративните проекти върху криптотехнологии често вървят бавно, със затруднения при преносимостта на данните и понякога се провалят напълно - както се случи с платформата на Maersk и IBM за проследяване на морски товари. На този фон "успехът на Ethereum и Bitcoin е очевиден".

Тестова площадка за технологии, финанси и... регулации

Експертът е на мнение, че отворените системи могат да бъдат ефективен източник на иновации, защото традиционните финанси се налага да бъдат много консервативни: "Върху блокчейн всеки може да измисли нова икономика, да я приложи на практика, и да провери дали ще просъществува в реалния свят".

Според Владислав Драмалиев духът на иновациите в DeFi тепърва ще доведе до "реални открития как може на практика финансите да функционират по един по-прозрачен, отворен, достъпен и ефективен начин". Затова помага и включването в проектите на нова вълна от специалисти, които не само познават новите технологии, но и традиционните финанси.

Бизнесите, които ще спечелят от блокчейн, извън контекста на криптовалутите

Бизнесите, които ще спечелят от блокчейн, извън контекста на криптовалутите

Пред Money.bg говори проф. Алфред Таудес от Виенския икономически университет

Затова и той не приема критиките, че крипто се използва масово от престъпници например за пране на пари: "Никой не говори за стократно по-големите суми, които се изпират в традиционната финансова система ежегодно. За "заплахата" произлизаща от криптоактивите, които са буквално капка във морето на традиционния финансов свят, медиите се сещат почти ежедневно". Затова и се радва, че първият вариант на европейския регламент за пазарите на криптоактиви (MiCA) не включва DeFi.

Тези страни забраняват криптовалутите, ето какви са най-страшните наказания

Тези страни забраняват криптовалутите, ето какви са най-страшните наказания

Правният статут на виртуалните пари варира значително в различните държави

В същото време Драмалиев е категоричен, че централизираните платформи от типа на FTX трябва да бъдат регулирани: "Това са на практика банки, които не са регулирани. Те съхраняват средствата на потребителите, но нямат същите изисквания за прозрачност, спазване на добри практики, и ликвидност". По същия начин според него и т.нар stablecoins (крипто активи, които са във валутен борд с определена декретна валута, обикновено американския долар-б.р.), също трябва да са обвързани с механизъм, който защитава интересите на потребителите.

Какво следва?

Според Владислав Драмалиев и през следващата година цените на основните криптовалути ще бъдат една от големите теми на разговор. По думите му най-вероятно предстоят още негативни последствия от колапса на FTX, които да окажат натиск върху цените, в допълнение към развитията на традиционната финансова и икономическа сцена - очаквания за сериозна рецесия през 2023. "В исторически план моментите на най-голям страх обикновенно са били изключително добри за инвестиция в активи с бъдеще. Дали крипто активите са такива за вас, всеки трябва да прецени за себе си," казва той. .

Повече новини той очаква в DeFi, където по думите му "сферата преминава през постоянни цикли на иновация", които на свой ред водят до нови модели, които по-добре синхронизират целите на различните потребители: "Тази технология е тук и няма как да бъде де-изобретена. Очаквам единствено последващо развитие".