Единственото нещо, което криптоинвеститорите могат да празнуват през 2022 г., е, че почти свърши. Индустрията се бори за живота си на фона на каскада от скандали, фалити и гняв във Вашингтон заради свободните, дори измамни политики на сектора.

Биткойнът е загубил 67% от края на 2021 г. Пазарът на токени е намалял с близо $2 трилиона за същия период — един от най-големите финансови балони, спукали се някога в историята.

Според анализаторите обаче, най-лошото може все още да не е приключило и "касапницата" може да продължи. Фалитът на FTX и наказателното обвинение срещу нейния основател, Сам Банкман-Фрийд, вероятно ще продължат да причиняват вторични трусове и през 2023 г. Няколко крипто компании са замразили клиентски депозити поради излагане към FTX.

Биткойнът се покачва напоследък, тъй като инфлацията изглежда намалява, давайки тласък на така наречените рискови активи. Но макросилите, които оказват натиск върху крипто през цялата година - включително по-високите лихвени проценти и по-строго глобално парично предлагане - няма да изчезнат.

"Ние не сме извън гората", казва Кейти Талати, директор по проучванията в инвестиционната компания за цифрови активи Arca, цитирана от финансовото издание Barrons. "Криптовалутите никога не са функционирали в среда като тази."

Поддръжниците на индустрията казват, че това е просто цикличен спад, който ще подготви сцената за възстановяване до нови висоти. Това се случи през 2018 г., когато "крипто зимата" понижи биткойнd с повече от 75%, последвано от печалби от повече от 2000%.

Наистина, има бичи казус, който звучи по следния начин: след една година лошите играчи в индустрията, измамните токени и сенчестите компании ще бъдат изхвърлени от пазар. Смутен и възмутен от колапса на FTX, Вашингтон ще установи всеобхватни правила, които ще върнат инвеститорите. Още веднъж силно регулирани, базирани в САЩ борси и компании, включително фирми като Coinbase Global (тикер: COIN), ще излязат като победители, изграждайки разнообразни потоци от приходи в търговията на дребно и институционалните услуги.

Блокчейн технологията също ще се засили, твърдят поддръжниците. Приложенията и услугите, изградени върху тези мрежи, ще докажат своите заслуги за неща като трансгранични транзакции, права върху цифрови активи, видеоигри и децентрализирани финансови или DeFi услуги. Биткойн ще се съживи, тъй като предлагането му намалява с друго събитие за "разполовяване", планирано за март 2024 г., според софтуерните правила.

"Толкова е вбесяващо, защото нищо от това, което се случи с FTX, нямаше нищо общо с блокчейн и крипто, освен факта, че се оказаха крипто активи", казва Денел Диксън, главен изпълнителен директор на Stellar Development Foundation, която поддържа протокол за децентрализирани плащания.

И все пак, за да се утвърди този разказ, крипто ще трябва да преодолее стръмни препятствия. Наистина, докато някои наричат скорошния спад още една крипто зима, по-подходящата метафора може да е ледников период.

Едно надвиснало предизвикателство: увреждане на репутацията от FTX, което няма да бъде поправено скоро.

Американският прокурор, ръководещ обвинението срещу FTX, Дамян Уилямс, описа срива като "една от най-големите измами в американската история". Гари Генслер, председател на Комисията по ценни книжа и борси, нарече FTX "къща от карти". Джон Рей, главен изпълнителен директор на FTX, който наблюдава ликвидацията й, я описа като "старомодна злоупотреба". Банкман-Фрид, който сега е в затвора на Бахамските острови и се бори срещу екстрадиция в САЩ, каза, че не е измамил съзнателно никого.

Освен наказателни обвинения, Банкман-Фрийд е съден от SEC и Комисията за търговия със стокови фючърси.

Още по-лошото е, че FTX беше кулминацията на няколко крипто компании, които рухнаха и оставиха следа от унищожение. Части от индустрията се разпаднаха през 2022 г., включително хедж фондът Three Arrows Capital, стейбълкойнът Terra/Luna и крипто кредиторите Voyager Digital, Celsius Network и BlockFi - последните три сега са във фалит.

Взаимосвързаността на крипто също се оказа проблематична. Тъй като FTX се срина, Genesis Global Trading, първокласна брокерска и кредитна компания, постави на пауза тегленията в своя кредитен отдел. Това от своя страна накара Gemini, брокерска компания и заемодател, да замрази обратно изкупуване на своята платформа за "печелене". И двете компании казват, че работят върху решения за възобновяване на нормалните операции.

Някои наблюдатели казват, че цялата индустрия е фатално погрешна, сравнявайки я с многостепенен маркетинг или "Понци" схема. "Виждам го като "Понци", защото зависи от нови притоци на пари, за да се поддържа", казва Джон Рийд Старк, бивш шеф на Службата за прилагане на интернет на SEC. "Веднага щом има банкиране, никога няма достатъчно пари, за да се изпълнят заявките за теглене."

Аргументът, че крипто вече може да бъде спасен чрез регулаторен натиск от Вашингтон, се превърна в завладяващ разказ, но не е без празнини. Колапсът на FTX катализира инерция в Конгреса за установяване на значими правила за защита на инвеститорите и потребителите.

Няколко законопроекта са изготвени и може да излязат за гласуване през 2023 г., включително мерки за защита на клиентските активи на борсите, определяне на някои токени като ценни книжа и изискване емитентите на стабилни монети - токени, обвързани с долар - да поддържат 100% парични резерви и банкови застраховки за продуктите си.

Също така има дебат кой в крайна сметка ще регулира криптовалутата - SEC или CFTC, като последната се разглежда като много по-приятелска към индустрията.

Така или иначе, SEC вероятно ще продължи да регулира индустрията чрез принудително изпълнение - таксувайки компаниите за нарушаване на съществуващите закони за ценни книжа. Агенцията е надделяла в повече от 100 действия срещу крипто компании досега, като е спечелила почти всеки случай. Тя има няколко действия, които могат да доведат до установена съдебна практика, установяваща правила, ако Конгресът не напише нови.

"В крайна сметка SEC трябва да заведе оспорвани дела за принудително изпълнение и да направи всичко възможно, за да наложи закона", казва Тайлър Гелаш, бивш съветник на SEC, който сега оглавява Healthy Markets, търговска група за институционални инвеститори.

И все пак, докато индустрията подкрепя регулирането по принцип, тя има история на противоположни правила и регулаторни действия. Тя се опита да блокира аспекти на новите изисквания на Службата за вътрешни приходи за данъчно отчитане за отделни транзакции.

"Винаги, когато получат нов регламент, те се борят с него", казва Старк, който не очаква смислени действия от Конгреса по отношение на крипто през следващата година.

Някои хора от индустрията казват, че е важно да имате предвид какво е FTX - и какво не е. Това беше предимно офшорна борса, която обработваше деривати, много сложна област, която е много различна от спот пазарите, където повечето инвеститори на дребно извършват сделки. Колапсът на FTX няма никакво отношение към достойнствата на блокчейн технологията, включително разработването на "програмируеми пари" и DeFi системи за търговия, кредитиране и други услуги, казва Мат Хоугън, главен инвестиционен директор на Bitwise Asset Management, крипто индексен фонд и мениджър на активи.

"Това не нарушава колко разрушително е криптото и може да бъде като нова технология", казва той. Колапсът на FTX може да ускори дългосрочното приемане на крипто чрез въвеждане на повече регулации в пространството, добавя той, "което е нещо, което истински вярващите в крипто приветстват".

Перспективата за биткойн и крипто акции

Първото място за търсене на признаци на възстановяване е биткойн. Токенът е като iPhone на крипто, неговият най-голям и най-разпознаваем продукт. Въпреки че се появиха други блокчейни и токени, по-специално Ethereum, биткойнът все още е стандартен носител и възстановяването му ще бъде необходимо за увеличаване на приходите в борсите и компаниите, изградени около него.

Биткойн имаше тежка година обаче, отчасти защото причините за съществуването му бяха поставени на съмнение. Цената му се срина, докато инфлацията се повиши, подкопавайки аргумента, че това е солиден източник на "съхраняване на стойността" срещу девалвирането на фиатни валути. Идеята, че не може да бъде конфискуван от правителствата, се поддържа.

Но много инвеститори притежават биткойни чрез брокерска, борсова или кредитна платформа, някои от които са замразили тегления или са изпаднали в несъстоятелност, принуждавайки клиентите да се квалифицират като кредитори.

Биткойн също стана по-уязвим от макроикономически сили, подкопавайки аргументите за притежаването му като алтернативен актив. Връзката на биткойн с акциите стана по-голяма през последната година. Когато председателят на Федералния резерв Джером Пауъл изнесе реч през август, обещавайки да убие инфлацията, например, индексът S&P 500 се срина с 3,4% за ден, докато биткойнът падна с 4,6%. И обратно, напоследък той се повиши поради признаци на облекчаване на паричната политика.

"Трябва да приемете, че биткойнът ще се търгува в унисон с най-рисковите активи в обозримо бъдеще", казва Талати.

Експертът твърди, че когато макро климатът се нормализира, това ще осигури "огромен попътен вятър" за всички рискови активи, включително крипто. "След като видите, че парите се връщат обратно в рискови активи, крипто има огромен потенциал", казва той.

Засега обаче няма признаци за отслабване, тъй като централните банки по света продължават да повишават лихвените проценти, макар и с по-бавни темпове, отколкото по-рано през 2022 г.

На този фон перспективите за крипто акциите изглеждат нестабилни. Coinbase, например, се оказа силно свързана с биткойн - тя се нуждае от токена, за да се съживи, насърчавайки повече инвеститори на дребно да се потопят в крипто екосистемата, да отварят акаунти и да търгуват. Без сила в биткойн, приходите на Coinbase са намалели. Фирмата миналия месец каза, че приходите от търговия са паднали с 44% през третото тримесечие в сравнение с второто тримесечие. Компанията очаква общите приходи тази година да бъдат по-малко от половината от тези през 2021 г.

Повече от 60% от анализаторите сега оценяват Coinbase като "задържане" или "продажба". Те не са мечи само заради биткойна. "По-голямата част от приходите, които Coinbase печели днес, са чрез налагане на относително високи такси на потребители на дребно", казва анализаторът на Mizuho Райън Койн, който понижи рейтинга на акциите през декември до "По-ниско представяне". "Тъй като разходите им стоят сега, те губят пари всеки ден."

Притежателите на облигации на Coinbase също изглеждат мечи. Дълговите книжа на компанията паднаха под 60 цента за долар, след като FTX се срина. Облигация с падеж през юни 2026 г. носи доходност от 19%, ниво на проблемен дълг и знак, че собствениците на облигации стават все по-загрижени за неизпълнение или понижаване на кредитния рейтинг.

Биткойн "миньорите", които обработват транзакции в мрежата, също са засегнати. Акциите на Marathon Digital Holdings (MARA) и Riot Blockchain (RIOT) се сринаха с над 75%. Core Scientific (CORZ), друг миньор, сега се търгува като пени акция, след предупреждението на компанията за възможен фалит.

В близко бъдеще може да има блиц за правоприлагане от страна на SEC, която наскоро издаде насоки за компаниите да разкриват повече информация относно експозицията си към крипто, като казва, че "компаниите трябва да обмислят необходимостта да обърнат внимание на развитието на пазара на крипто активи в своите документи".

Някои анализатори казват, че регулаторният риск може само да се увеличи, подчертавайки потенциала компаниите да плащат глоби или да прекратят дейността си, ако бъдат хванати да нарушават правилата. "Загрижеността е, че новите регулации могат да бъдат много строги, да ограничат много продукти и да повлияят негативно на крипто акциите", казва анализаторът на Needham Джон Тодаро.

Дългосрочният въпрос остава: дали технологията в крайна сметка ще формира основата за нов клас дигитални активи, обхващащ всичко от търговия с акции до прехвърляне на недвижими имоти, игра на видеоигри и изпращане на пари през границите?

Все още има много разработки в блокчейн мрежите, особено Ethereum. Мрежата е базов слой за други криптовалути. Той привлича разработчици и приложения, които го използват за неща като сечене и трансакция на стабилни монети, изпълнение на DeFi протоколи и създаване на незаменими токени или NFT. Сега Ethereum работи на система за обработка на транзакции, която намалява въглеродните емисии с 99% от първоначалната си система "доказателство за работа". Освен биткойн, повечето други блокчейни сега работят на подобни енергийно ефективни мрежи.

Някои анализатори остават много позитивно настроени по отношение на етериума. Токенът трябва да се възползва от надграждане на мрежата Ethereum, заедно с нови софтуерни правила, които ще забавят растежа на предлагането му. Мрежата разполага с най-стабилната софтуерна разработка на трети страни, което й помага да се увеличи за повече приложения. С нарастването на повече приложения и услуги таксите за транзакции трябва да намалеят, подобрявайки перспективите за неща като микроплащания, трансгранични парични преводи и търговия.

"Всички неща се подреждат в полза на Ethreum за 2023 г.", смята Мат Хоугън.

Много големи банки и брокерски компании не се отказват все още от крипто

Ръководителите на Goldman Sachs Group (GS) казаха след срива на FTX, че все още виждат потенциал в блокчейн технологията и планират да инвестират в пространството. Fidelity Investments казва, че изгражда брокерски услуги на дребно в крипто и планира да предложи биткойн на администраторите на планове 401 (k), въпреки че се сблъска с опозиция от Министерството на труда.

Посланието, казват привържениците на крипто, е, че унищожаването на една известна фирма, като FTX, не трябва да унищожава цялата индустрия. "Технологията се дърпа надолу с нея", казва Диксън от Stellar, която нарича себе си "отворена мрежа за преместване на пари".

Дали това би било подобрение в сравнение със съществуващите мрежи е ключов въпрос, тъй като крипто се опитва отново да се съживи от пепелта, която сам си създаде.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на криптоактиви на финансовите пазари и криптоплатформи