Когато стане дума за блокчейн технология, повечето хора веднага започват да мислят за биткойн или като цяло за криптовалутите. Истината е, че това, което преди време беше достъпно за малко на брой криптофенове, днес се превръща в утвърдена и успешна технология с потенциала да преобърне икономическия живот изцяло.

Снимка 595325

Източник: WU

"Все повече международни компании се фокусират върху тази технология и опитват къде успешно, къде не толкова, да използват блокчейн", разказва пред Money.bg проф. Алфред Таудес, който е ръководител на Изследователския институт по криптоикономика на Виенския икономически университет (WU).

Кога и за кои компании блокчейнът е най-подходящ

Блокчейн технологията се развива особено бързо, като се използва все повече за подобренията в консумацията на енергия и скоростта. При тези две дейности тази все още нова технология е допринесла за значима промяна.

"Времето, когато блокчейн се споменаваше само в контекста на биткойн и други криптовалути, отдавна отминаха. Днес тази технология се използва в най-различни индустрии", подчертава професор Таудес.

Блокчейн и бъдещето на бизнес платформите

Блокчейн и бъдещето на бизнес платформите

Компаниите са длъжни да отговарят на променящите се нужди на своите клиенти

Блокчейн предоставя много и изключителни възможности за опростяване, автоматизация и повишена надеждност за все повече компании. Това са предимно фирми от света на финансите, енергетиката, банки, брокери на недвижими имоти, вериги за доставки и дори търговци на произведения на изкуството.

"Най-просто казано, технологията създава цифрово представяне на активи като акции, например. И тези активи могат да се търгуват много по-бързо и в по-малки обеми въз основа именно на блокчейн", казва Таудес.

Блокчейнът играе важна роля в енергийния сектор като основа на "peer-to-peer" търговията с електроенергия, където потребителите могат да бъдат и доставчици на енергия. Това са например със собствени фотоволтаични инсталации, които да търгуват с енергия.

Блокчейн технологията е от съществено значение и за електронната мобилност, например за сигурно зареждане на превозни средства, използващи различни инфраструктури.

"Всеки бизнес, в който трябва да се обменят чувствителни данни с други компании, е за предпочитане това да не се случва чрез централизирани пътища. Тогава блокчейнът е правилният избор на технология", допълва крипто експертът.

Технологията остава много важна за криптовалутите

Така наречените стейбълкойни са криптовалути, които са обвързани с традиционни активи като щатския долар. Те изграждат основата на "децентрализираното финансиране" - отворени протоколи, които предлагат алтернатива на финансовите услуги.

В повечето случаи блокчейнът и свързаната с него криптовалута са толкова тясно свързани, че не трябва да се обсъждат поотделно. Блокчейнът на най-популярната криптовалута в света - биткойнът, стои в самата й основа, а предназначението й е да я поддържа.

Защо Китай тихомълком изгражда блокчейн платформа?

Защо Китай тихомълком изгражда блокчейн платформа?

Тя се нарича Blockchain-based Service Network