Международната инвестиционна банка Goldman Sachs планира да похарчи десетки милиони долари, за да придобие компании от крипто сектора, който загуби голяма част от стойността си след срива на борсата FTX и намалелия инвеститорски интерес, предаде "Ройтерс".

Имплозията на FTX повиши необходимостта от играчи в сферата, които се ползват с по-голямо доверие и подлежат на контрол от регулаторите, като големите банки виждат в това възможност, коментира пред агенцията ръководителят на направлението за дигитални активи в Goldman Матю Макдермот.

По думите му вече тече дю дилиджънс на няколко крипто компании, като обаче той не даде повече подробности и единствено отбеляза, че те вече "са на много по-разумна цена".

Макдермот призна, че случилото се с FTX е ударило по целия крипто пазар, но беше категоричен, че "технологията зад него продължава да работи добре".

Подобно е и мнението на неговия началник - изпълнителният директор на банката Дейвид Соломон. Пред CNBC преди около месец той призна, че смята криптовалутите за "силно спекулативни", но в същото време вижда потенциал в инфраструктурата в момента, в който тя стане достатъчно формализирана.

Към момента Goldman Sachs има инвестиции в 11 компании от тази сфера, като те предлагат услуги по отношение на данните, управление на blockchain и други. Към момента някои от основните конкуренти на банката - Morgan Stanley и HSBC, поне в публичните коментари на своите представители не засягат темата за по-сериозно навлизане в крипто сферата.