Пари, които никой не може да ти вземе от джоба... но всеки може незабелязано да ти отнеме, ако не си достатъчно внимателен - това е едно неизчерпателно и безспорно едностранчиво описание на криптовалутите, което обаче се оказва не твърде далеч от истината за милиони потребители по света през последните години. От една страна, различни видове зловреден код се опитват да откраднат дигиталните активи на по-слабо защитените потребители, но от друга цели платформи са на мушката на хакерите заради големите средства, които минават през тях.

Въпреки всички предимства на блокчейн технологиите по линия на безопасността, по данни от Chainalysis само през първите 8 месеца на 2022 г. са били задигнати еквивалента на 1,6 млрд. долара, а до края на годината сумата вероятно е минала $3 млрд. По-долу припомняме някои от най-скъпите пробиви на сигурността в крипто сферата, събрани от Investopedia и Decrypt:

Ronin Network: $625 млн.

През март 2022 г. мрежата, която поддържа популярната блокчейн гейминг платформа Axie Infinity, падна жертва на хакери, които задигнаха огромно количество ETH и USDC. Binance успя да възстанови едва около 5,8 млн. долара от откраднатото, което се изчислява от Investopedia на $625 млн. - най-голямото в историята.

Според американските власти свързаната с КНДР хакерска група Lazarus Group е отговорна за нападението.

Poly Network: $611 млн.

През август 2021 г. хакер открадна голямата сума от платформата за децентрализирани финанси Poly Network.

Съществува ли понятие за "крипто-банка" и какви са приложимите регулации към областта?

Съществува ли понятие за "крипто-банка" и какви са приложимите регулации към областта?

Случаят "Нексо" повдигна въпроса за разбирането какво е банкова дейност в дигиталния свят

Известно време след атаката и след задочна комуникация между него и екипа на Poly, той започна да връща част от откраднатото. Мотивът зад кибератаката - "просто за забавление" или като предизвикателство.

FTX: $415 млн. - $650 млн.

Най-скорошната голяма история в сферата на крипто има и хакерски елемент. В деня, в който FTX - една от най-мощните борси в света, обяви фалита си през ноември, стана ясно, че от нея (освен потъналите във фирми и начинания на основателя Сам Банкман - Фрайд) хакери са откраднали стотици милиони долари. Първоначалните данни бяха за 600-650 милиона плячка, по-късно се появиха информации за "само" 415 милиона, но и до момента няма пълна яснота по темата.

Крипто за $415 млн. откраднали хакери от FTX

Крипто за $415 млн. откраднали хакери от FTX

Новото ръководство на фалиралата компания е установило значителни "дупки" в борсата

Тепърва ще се изяснява и какво точно се е случило, но от FTX се наложи даже да предупреждават потребителите си да деинсталират официалното приложение на борсата и да не посещават сайта ѝ заради риска от зараза.

BNB: $570 млн.

Бъг в "умен" договор даде възможност на хакерите да осъществят удар срещу блокчейн мрежата BNB Chain, създадена от един от топ играчите на крипто пазара - Binance (която обаче във връзка със сюжета подчерта, че вече не е пряко ангажирана с проекта).

През октомври м.г. хакерите използваха уязвимостта, за да генерират 2 млн. допълнителни Binance Coins и да ги изтеглят. Според ръководството на борсата обаче между 80% и 90% от допълнителните токени са били успешно блокирани след атаката. Така извършителите на атаката останаха със "само" 100 млн. долара.

Coincheck: $534 млн.

"Най-голямата кражба в историята на света" (която, както е видимо от настоящата класация, вече не е даже най-голямата в историята на крипто) беше извършена през януари 2018 г., а потърпевша беше японската борса Coincheck.

Тя се опари от зле защитен "горещ портфейл" за криптовалута (т.е. свързан с интернет). Борсата все пак оцеля, след като беше закупена няколко месеца по-късно от местната финансова група Monex Group.

Mt. Gox: $473 млн.

Тук започва всичко - първата голяма кибератака срещу крипто платформа. През 2011 г. борсата Mt. Gox загуби 25 000 биткойна с тогавашна стойност от 400 000 долара. Звучи скромно, но по онова време 70% от Bitcoin транзакциите минаваха през платформата ѝ.

Уроците явно не бяха научени и през 2014 г. от Mt. Gox, вероятно пак от "горещ портфейл", изчезнаха 650 000 биткойна на потребители и още около 100 000 нейни собствени. Това беше 7% от общия световен обем на виртуалната валута, оценяван на около $473 млн. долара.

Този път вече базираната в Токио Mt. Gox фалира.