Неоторизирани трансфери на криптоактиви от трети страни за общо 415 млн. долара е установило новото ръководство на фалиралата борса FTX, съобщава Би Би Си. Това означава, че активите са били откраднати от хакери.

Става дума за крипто за 90 млн. долара от борсата на FTX в САЩ и още 323 млн. долара от международната платформа.

Фалиралият криптогигант FTX възстанови активи за над $5 милиарда

Фалиралият криптогигант FTX възстанови активи за над $5 милиарда

Това твърди адвоката на борсата за криптовалути Анди Дидерих

След срива на борсата, някога оценявана на 32 млрд. долара, и назначаването на ново ръководство, то е успяло да възстанови 1,7 млрд. долара в кеш, 3,5 млрд. долара в т.нар "ликвидни криптовалути" и 300 млн. в ликвидни ценни книжа. Освен това са открити значителни "дупки" в бизнесите в САЩ и за международния пазар, но не се съобщават повече подробности.

Създателят на FTX Сам Банкман - Фрайд е обвинен за това, че е откраднал милиарди долари от клиентите си, за да финансира друга своя компания - Alameda Research. Според първоначалните разчети активи за 8 млрд. долара са липсвали в борсата, която се оказа нежизнеспособна в момента, в който цените на криптоактивите паднаха.

3 начина, по които колапсът на FTX може да преоформи криптоиндустрията

3 начина, по които колапсът на FTX може да преоформи криптоиндустрията

Разпадането на крипто борсата е "опустошително за инвеститорите"

Банкман - Фрайд се сдоби с общо 8 обвинения за измама, пране на пари, нарушения при финансирането на политически кампании и т.н.

Той отрича да има вина, като вчера отново заяви, че "FTX US е платежоспособно дружество, каквото е било винаги". Тезата му е, че не е измамил нарочно никого, а е показал некомпетентност.