Колапсът на FTX, някога крипто борса за 32 милиарда долара, разби доверието на инвеститорите в криптовалутите. Луиз Абът, партньор в адвокатската кантора Keystone Law, каза пред CNBC, че разпадането на борсата е "опустошително за инвеститорите".

Бедствието отложи приемането на крипто активите поне с "една или две години", според Евгени Гаевой, главен изпълнителен директор на създателя на крипто пазара Wintermute. Колапсът на FTX разтърсва крипто из основи. Болката може да продължи, смята още експертът.

Сам Банкман-Фрийд, бившият шеф на FTX, който се оттегли на 11-ти ноември, беше арестуван на Бахамите миналата седмица. Той е обвинен от правителството на САЩ в електронни измами, измами с ценни книжа и пране на пари. FTX свързва купувачи и продавачи на цифрови валути като биткойн, както и производни. Компанията обаче е направила повече от това, като се твърди, че е проникнала в клиентски акаунти, за да прави рискови сделки чрез дъщерната си фирма Alameda Research.

"Това е изключително разочароващо и още по-опустошително за инвеститорите", каза Луиз Абът, специализирана във възстановяването на криптоактиви и измами с дигитални монети. Ясно е, че драмата с FTX може радикално да промени криптоиндустрията през идните години. Ето три големи начина, по които това може да се случи:

   1. Регулиране

От една страна, бедствието изглежда сигурно ще накара регулаторите да действат. Крипто индустрията все още е до голяма степен нерегулирана, което означава, че инвеститорите нямат същите защити, които биха имали, като когато поставят средствата си в лицензирана банка или брокер. Това може да се промени. Правителствата в САЩ, Европейския съюз и Обединеното кралство предприемат стъпки за прочистване и регулиране на пазара.

Ако няма регулация, инвеститорите остават без тази защита, от която се нуждаят. Пазарите на криптоактиви на ЕС са с най-изчерпателната регулаторна рамка до момента (MICA). Тя има за цел да намали рисковете за потребителите, които купуват криптовалути, като прави борсите отговорни, ако загубят активите на инвеститорите. Но MICA няма да стартира в следващите 12 месеца. Абът от Keystone Law каза, че е важно регулаторите да действат бързо. "Хората трябва да видят, че се предприемат стъпки за регулирането на сектора. И мисля, че ако можем да предложим някаква регулация, ще изградим доверие", каза тя.

"Ако няма регулация, инвеститорите остават без тази защита, от която се нуждаят." Сагата отложи приемането на крипто активи с "една или две години", според Евгени Гаевой, основател и главен изпълнителен директор на създателя на крипто пазара Wintermute.

"Всичко, което се провали тази година, ако погледнете Celsius, Three Arrows, FTX сега - всички тези момчета изнесоха най-лошото и от двата свята, защото не бяха напълно децентрализирани и също не бяха правилно централизирани", казва той.

За Кевин де Патул, главен изпълнителен директор на създателя на крипто пазара Wintermute, най-големият урок от фалита на FTX е, че "не можете да имате пълна централизация и липса на надзор". "Ние се развиваме към свят, в който ще имате както централизация, така и децентрализация", каза той. "Когато имате тази централизация, трябва да имате подходящ надзор и подходящ баланс на силите."

   2. Консолидация

Много нови компании и проекти се появиха през годините след крипто зимата през 2018 г. — FTX бе сред тях. Сега очакванията са, че през идните години ще съществуват по-малко фирми и монети. Заразата от сагата FTX вече се разиграва. Крипто кредиторът BlockFi, който по-рано потърси финансова помощ от FTX, изпадна в несъстоятелност. Сега вниманието се насочва към други фирми за търговия и кредитиране, като Gemini и Genesis. Не мисля, че всички доминота са паднали след фалита на FTX. Въздействието, което това ще има, е, че много проекти всъщност, които няма да имат средства, според Мариеке Фламент изпълнителен директор в Near Foundation.

"Предизвикателството за цялото пространство, когато мислите за заразата, е, че FTX и Alameda бяха изключително активни инвеститори в това пространство", каза Питър Смит, главен изпълнителен директор на Blockchain.com, в модериран от CNBC разговор на крипто конференция в Лондон.

Фондация Near, която стои зад блокчейн мрежа, наречена Near, беше сред фирмите, които взеха инвестиции от FTX. Мариеке Фламент каза, че компанията е имала ограничено излагане към FTX - въпреки че сривът все още е "изненада и шок".

Страховете се повишиха относно финансовото състояние на други големи крипто борси след провала на FTX. От началото на 2020 г. около 900 000 биткойни са изтекли от борсите, според данни на CryptoQuant. Binance, най-голямата борса в света, е изправена пред въпроси относно резервите, които държи, за да поддържа средствата на клиентите. Компанията видя милиарди долари изходящи потоци през последната седмица. В момента няма причина да се подозира, че Binance е изправена пред някакъв риск от фалит.

Но борси като Binance и Coinbase са изправени пред мрачна пазарна обстановка на фона на намаляващи обеми на търговия и салда по сметки. Експертите смятат, че те ще продължат да играят роля - въпреки че оцеляването им ще се определя от това колко сериозно приемат управлението на риска, управлението и регулирането. "Ще има борси, които правят нещата по правилния начин и които ще оцелеят", каза Абът. "Моят залог би бил, че биткойн и DeFi [децентрализирано финансиране] са отделени от останалата част от крипто и всъщност започват да имат собствен живот", каза Гаевой от Wintermute пред CNBC.

   3. Иновации

Въпреки депресивното състояние на крипто пазарите и тежестта, която нанесе върху инвеститорите, индустрията на цифровите активи вероятно ще издържи. Поддръжниците на "Web3", хипотетичен базиран на блокчейн интернет, очакват крипто зимата през 2022 г. да проправи пътя за по-иновативни употреби на блокчейн, вместо спекулативните употреби, с които крипто се свързва днес.

"Това, което виждаме често, е компаниите, които имат подразделения за цифрови иновации или подразделения за иновации в метавселена", каза Фламент. "Те разбират, че технологията е тук. Няма да изчезне."

NFT или незаменими токени могат да променят взаимоотношенията на потребителите със свойства в игри и събития, например. Това са цифрови активи, които проследяват собствеността върху уникални виртуални елементи в блокчейна. Крипто ентусиасти искат да преработят интернет с "Web3". Ето какво означава това:

"Дигиталните активи ще бъдат все по-голяма част от живота ни, независимо дали става въпрос за колекционерска стойност, билет, стойност, идентичност", каза пред CNBC Иън Роджърс, главен опитен директор във фирмата за крипто портфейли Ledger. "Идентичността може да бъде членство ... [хора], използващи NFT, които ги притежават, за да получат достъп до конкретно събитие или нещо подобно." Но за мнозина все още има крива на учене за преодоляване.

"Трудно е да създавате портфейли и да съхранявате ключове и да преминавате през различни платформи", каза Кордел Робин-Кокър, главен изпълнителен директор на фирмата за мобилни игри Carry1st, пред CNBC на конференцията за стартиране на Slush в Хелзинки, Финландия. Робин-Кокър сравни Web3 днес с интернет в началото на 90-те години.

"Беше тромаво. Имахте комутируема връзка, отнемаше четири минути, за да влезете, оригиналните уеб браузъри не бяха много интуитивни", допълва той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на цифрови активи.