САЩ може би се насочават към рецесия и това е потенциално безпрецедентен тест за крипто индустрията. До момента глобалният крипто сектор никога не е изпадал в истинско и всеобхватно дъно, но то изглежда все по-близо, пише Blockworks, цитирайки Майк Макглоун, който е старши стоков стратег в Bloomberg. Той е категоричен, че всички признаци сочат за предстояща рецесия.

Според експерта икономиката се движи към рецесия поради фактори като политиката на Федералния резерв (Фед) за затягане, включително повишаването на лихвените проценти. 

"В момента се движим към тежка рецесия, която тепърва започва и всички индикации сочат в тази посока. Не виждам нищо на хоризонта, което може да спре тази низходяща траектория в момента", смята Макглоун.

Той изтъкна различни показатели, като например потенциалното свиване на доходите, стагниращите пазарни резултати, понижаващите се цени на природния газ и медта и исторически ниските нива на безработица.

Под $30 000: цената на биткойн достигна 10-месечно дъно

Цената на биткойн достигна ново дъно

Най-лошият период за криптовалутата от 2014 година насам

Освен това, въпреки очакванията за възстановяване, когато Федералният резерв приложи облекчаване на паричната политика, стратегът смята, че историческите модели показват, че такъв обрат е малко вероятен. Той прогнозира предизвикателно бъдеще за повечето инвестиционни продукти, включително криптовалутите и акциите.

Що се отнася до биткойн, най-популярната криптовалута може да достигне ново дъно на мечия пазар, след период на пазарна волатилност, прогнозира експертът. 

"Спадът на пазара вероятно ще заличи по-голямата част от криптовалутите", подчертава Макглоун.