Цената на най-голямата криптовалута - биткойн, се понижава за шеста поредна седмица до под $30 000. И това е най-лошият период за нея от 2014 година насам, става ясно от данните на световните крипто сайтове. Стойността на дигиталната монета продължава да спада, като само за последните седем дни е загубила над 15%, а от началото на годината спадът е с над 40%. Цената на биткойн на днешния 10 май падна до $27 656.

Това е най-тежкият период за криптото от 2014 година насам, когато монетата все още се търгуваше около $500. Според данни на Coinmarketcap от 5 до 9 май пазарната капитализация на всички криптовалути, които сайтът следи (близо 20 000), се е понижила от $2.1 трилиона до $1.5 трилиона, което означава, че за пет дни пазарът е загубил над $600 милиарда.

Несигурната перспектива за лихвените проценти също може да натрупа нестабилност на криптовалутите, докато търговците се опитват да преценят дали настройките на политиката ще останат строги за борба с инфлацията или ще бъдат разхлабени вследствие на проблемите в банковия сектор.

Бъфет: Дори да ми предложите целия биткойн в света за 25 долара, няма да го взема

Бъфет: Дори да ми предложите целия биткойн в света за 25 долара, няма да го взема

По думите на най-известния инвеститор в света, криптовалутата няма "никаква уникална стойност"

Скокът на биткойна от началото на годината, който достигна 84% в средата на април, вече се охлади до 67%. Най-високите условни стойности за договори за биткойн опции, изтичащи от май до септември, сега сочат ценови диапазон от $22 000 до $32 000, докато таванът беше около $38 000 до $40 000 преди седмица, показват данните на Deribit.

Биткойн беше подложен на натиск, след като поредица от транзакции, включващи мем токени в неговата мрежа, като Pepe, предизвика скок в задръстванията и таксите за транзакции. Скокът в разходите накара крипто борсата Binance временно да спре тегленията на биткойн, което подкопава настроенията.

Данните за блокчейн показват, че чакащите транзакции в биткойн мрежата остават над 400 000. Средната такса за транзакция скочи до почти $31 в понеделник от 60 американски цента в началото на 2023 година, според CryptoQuant. 

Биткойн и финансов хаос: цената на криптовалутата надхвърли $28 000 за първи път от миналия юни

Биткойн и финансов хаос: цената на криптовалутата надхвърли $28 000 за първи път от миналия юни

Добри новини за най-голямата криптовалута