Нарастващите проблеми в банковия сектор, високата инфлация и подновените надежди за смекчаване на паричната политика на Федералния резерв на САЩ (Фед) качиха цената на биткойна до нива, невиждани от юни 2022 година, съобщава Bloomberg. Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация мина прага от $28 000 през уикенда за първи път от близо 9 месеца насам. Минути след 10:00 българско време токенът се търгуваше за $28 332, което е поскъпване 4,7% за денонощието, според данните на CoinDesk.

От началото на 2023 година цената на биткойна се е увеличила със 70%. Другите водещи токени също се представят добре. Етерът прибавя около 17% от началото на миналата седмица.

Снимка 559268

Източник: iStock

Биткойнът остана стабилен по време на високите нива на несигурност през миналата седмица. Доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа бе силно волатилна, а индексът Cboe Volatility, който е известен като измерител на страха, скочи до над 30 пункта. На този фон биткойнът остана спокоен и продължи движението си нагоре.

Крипто криза: Silvergate Bank спира дейност заради фалита на FTX

Крипто криза: Silvergate Bank спира дейност заради фалита на FTX

За момента клиентите на Silvergate поне получават депозитите си обратно

Възход по време на криза

Миналата седмица финансвоият свят бе засегнат след фалита на няколко американски кредитора и новите притеснения за състоянието на швейцарската банка Credit Suisse. В неделя, 19 март, стана ясно, че банката ще бъде закупена от конкурента UBS. В хода на тези събития някои инвеститори призоваха ФЕД да сложи на пауза цикъла си на лихвени повишения.

Ето как банковите проблеми на САЩ дават нови възможности за криптовалутите в Европа

Ето как банковите проблеми на САЩ дават нови възможности за криптовалутите в Европа

Американските политици сякаш правят всичко по силите си, за да спрат инвазията на долара в криптосектора

Икономически данни от средата на седмицата показват, че основният индекс на потребителските цени е напреднал повече от очакваното и това е подсещане, че битката с инфлацията далеч не е приключила. Засега не е ясно как централната банка ще отговори на тези противоречащи си сигнали на заседанието на ръководството си тази седмица.

Тази несигурност притесни много участници на пазарите, но не и биткойн оптимистите, които виждат в лицето на криптовалутата убежище от инфлацията. На фондовия пазар в петък широкият индекс S&P 500 изтри 1,1%. Ако биткойнът беше продължил да се търгува както през по-голямата част от 2022 година, цената му също щеше да е надолу. Корелацията с измерителя обаче този месец изчезна.

Възможно ли е биткойнът да стане глобално платежно средство?

Възможно ли е биткойнът да стане глобално платежно средство?

Какви са "предизвикателствата"