Докато крипто фирмите в САЩ търсят алтернативи на Silvergate и Signature Bank, за Европа се открива възможност да се възползва от американското банково бедствие. Повече от всякога днес Старият континент има възможността да изпревари Америка по отношение на крипто иновациите, пише CoinDesk.

Независимо дали става дума за т. нар. стабилни монети, обеми на търговия или приемане, усещането е, че САЩ са центърът на криптоиндустрията от самото й начало. Нещата обаче се променят.

Колкото по-дълго време отнема на банките в САЩ да декларират, че са отворени за крипто бизнес - т.е., възприемчиви са да приемат част от милионите долари, доскоро намиращи убежище в Silvergate, толкова по-вероятно е крипто фирмите да изберат да правят бизнес в Европа, която има повече регулаторна яснота и по-лесни фиатни плащания.

11 американски банки "наливат" общо $30 милиарда в проблемната First Republic Bank

11 американски банки "наливат" общо $30 милиарда в проблемната First Republic Bank

Банката има проблеми с ликвидността

Регулаторната яснота в Европа под формата на MiCA, Закона за пазарите на крипто активи, рисува ярък контраст с неяснотата в САЩ, където фирмите се сблъскват с нови регулаторни препятствия почти всеки ден. Това създава все по-предизвикателна среда за операциите на всяка крипто организация. За новите и за старите участници на крипто пазара това е нещо наистина много важно.

Снимка 597575

Източник: istock

В допълнение, изглежда, че политиците в САЩ наистина правят всичко възможно, за да задушат доларовите транзакции в крипто сектора, оставяйки вратата широко отворена за останалия свят да спечели конкурентно предимство пред Съединените щати.

Търговия и банки

Що се отнася до търговията, добрата новина за инвеститорите е, че през последните няколко години крипто индустрията е все по-малко зависима от фиатни валути. Всъщност, процентът на пазарния дял от целия обем на централизираните борси за стабилни монети току-що достигна рекордно високо ниво, след проблемите със Silvergate миналата седмица. Причината: инвеститорите продължават да предпочитат стабилни монети пред традиционните фиатни монети.

Защо Европа (почти) няма да се повлияе от фалита на двете американски банки

Защо Европа (почти) няма да се повлияе от фалита на двете американски банки

Обяснението на агенциите за кредитен рейтинг Moody's и S&P Global

Само през последната година стабилните монети се повишиха обемите си от 79% до над 90%, контролирайки по-голямата част от обемите на борсите.

Според експерти от криптоиндустрията, проблемите в банковия сектор на САЩ всъщност пряко вредят на американските крипто инвеститори. Те все повече използват стабилните монети като средство за транзакции, но бизнесите зад платформите, които търговците използват, не го правят. Именно тези институции първи ще почувстват тежестта на банковата криза и прекъсванията на крипто операции със щатски долари.

Завръщането на бикойна: цената на криптовалутата нарасна двойно

Завръщането на бикойна: цената на криптовалутата нарасна двойно

Цената на биткойна надмина основните борсови индекси и суровини

Липсата на достъп до дадена американска банка означава, че редица крипто бизнеси ще трябва да променят подхода си към услугите, които могат да предложат. Ето и конкретен пример: ако една борса няма денонощен достъп до мрежи за разплащане в щатски долари, напълно е възможно крипто борсите отвъд океана да обслужват клиенти само по време на работното време в САЩ. При този сценарий базираните в Америка инвестиционни фондове също биха могли да пострадат от алтернативните разходи на пропуснати стратегии за търговия извън работното време.

Снимка 602950

Източник: iStock

Евро печалби

Обемите в евро вече показват, че болката на един регион понякога е печалба за друг. Първите индикатори са, че еврото може да бъде големият печеливш от прекъсването на крипто банкирането в САЩ, като обемите скочат за двойката BTC-EUR, тъй като последваха проблемите със Silvergate. Финансовата двойка биткойн-евро достигна най-високото си ниво на пазарен дял спрямо щатския долар досега, като се покачи до 21% от обемите на BTC миналата седмица, спрямо 7% през ноември 2022 година.

Въпросът сега е дали американска система ще излезе напред и ще вдигне ръка, приветствайки крипто депозитите? Ако отговорът е "не", поне за известно време. Таока че, тенденцията за увеличаване на обемите в евро продължава.

Истината е, че по-големите банки нямат стимул да приемат крипто депозити в момента.  По-малките банки са тези, които трябва да привлекат нова вълна от депозити, докато се борят да се конкурират с гиганти като JPMorgan Chase на един все по-разделен пазар. В един идеален свят няколко по-малки банки биха отворили вратите си за криптовалутите, разпределяйки риска по-равномерно между тях, в контраст на всички крипто депозити, концентрирани в няколко банки, както беше до скоро.

Въпреки това, по-малките банки ще видят Silvergate и Signature като един ярък пример за банки, които не могат да диверсифицират своите депозити до ниво, което гарантира известна защита от банково бягство. Така че, може да мине известно време, преди да видим отварянето на вратите на следващата група банки към света на крипто.

Това оставя възможност за Европа и еврото да придобият значение в индустрия, в която доскоро изоставаха.

Крипто криза: Silvergate Bank спира дейност заради фалита на FTX

Крипто криза: Silvergate Bank спира дейност заради фалита на FTX

За момента клиентите на Silvergate поне получават депозитите си обратно