Сътресенията в банковия сектор на САЩ след срива на Silicon Valley Bank (SVB) би трябвало да имат само ограничено въздействие върху европейските банки. Основната причина за това е, че те са организирани по различен начин, коментираха от агенцийте за кредитен рейтинг Moody's и S&P Global, предаде АФП.

Финансовите пазари бяха разтърсени по-рано тази седмица от фалита на две регионални банки в САЩ - SVB и Signature Bank, което принуди американските власти да предприемат мерки, целящи да предотвратят разпространението на проблемите в сектора.

Moody's, която понижи перспективата за кредитния рейтинг на американския банков сектор от "стабилна" на "негативна", заяви, че структурата на европейските банки ограничава експозицията им, тъй като те разполагат с по-голям дял депозити в централните банки.

Базираната в САЩ агенция добавя, че дълговите ценни книжа са по-малка част от балансите на европейските банки в сравнение с американските институции.

Доходността на държавните облигации по света пада заради кризата с двете фалирали банки в САЩ

Доходността на държавните облигации по света пада заради кризата с двете фалирали банки в САЩ

Властите в САЩ вече взимат мерки за справяне със ситуацията, но акциите на много банки вчера паднаха значително

"Съществена разлика между европейските и американските системи, която ще ограничи въздействието отвъд Атлантика е, че притежаваните от европейските банки облигации са по-малко, а депозитите им са по-стабилни, тъй като не са нараствали толкова бързо", коментират от там.

S&P Global Ratings пък заяви, че европейските банки, които следи и оценява, нямат същия икономически модел или източници на финансиране като американските банки, като добави, че е малко вероятно пряката им експозиция да е значителна.

Швейцарската банка Credit Suisse продължава да "затъва"

Втората по големина швейцарска банка продължава да "затъва"

Цените на акциите й продължават за падат, на фона на фалита на двете американски банки

Комисарят по икономиката на ЕС Паоло Джентилони, френският министър на финансите Бруно Льо Мер и германският канцлер Олаф Шолц бяха сред европейските лидери, които успокояваха финансовите пазари относно уязвимостта на Европа на финансови сътресения.

Но Moody's предупреди все пак, че затягането на парично-кредитната политика "вероятно все още ще има влияние, както и развиващото се напрежение в банковата система на САЩ, ще отслаби доверието на инвеститорите и ще засили напрежението при финансирането на европейските институции".

Огромните загуби на шведския пенсионен фонд Alecta, заради фалита на американската банка SVB

Огромните загуби на шведски пенсионен фонд, заради фалита на американската банка SVB

От компанията обаче твърдят, че (засега) нямат проблеми