Акциите на банката Credit Suisse, която е втората по големина в Швейцария, достигнаха рекордно "дъно" при сутрешната търговия на фондовата борса в Швейцария, съобщи Reuters.

Миналата седмица банката обяви, че забавя публикуването на годишния си отчет, след питане от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, което повдига въпроси относно предишния й финансов отчет.

Ситуацията идва на фона на фалита на двете американски банки Silicon Valley Bankи и Signature Bank.

Акциите на швейцарската банка се сринаха сутринта с над 8%, като цената им достигна по-ниско ниво спрямо миналия петък, когато също имаха сериозен спад. През последните месеци втората по големина банка в Швейцария, се бори да се възстанови от поредица от скандали.

Днес Credit Suisse публикува своя годишен отчет, който описва съществени слабости във финансовия контрол на кредитната институция. Банката също така обяви, че няма да изплаща бонуси на своя борд на директорите след трудната 2022 г.

Credit Suisse със сериозни загуби вече 15 месеца - има ли "светлина в тунела"

Втората по големина швейцарска банка със сериозни загуби вече 15 месеца - има ли "светлина в тунела"

Банката предвижда излизане от редица бизнеси

Credit Suisse посочва в отчета, че не е успяла да създаде и поддържа ефективен процес за оценка на риска, за да идентифицира и анализира риска от съществени неточности. Освен това, не е успяла да разработи и поддържа ефективни дейности за мониторинг.

За отбелязване е, че вчepa иcпaнcĸaтa бaнĸa Ѕаntаndеr и гepмaнcĸaтa Соmmеrzbаnk пpeживяxa cпaд нa цeнитe нa aĸциитe cи oт нaд 10%. А peдицa мaлĸи aмepиĸaнcĸи бaнĸи пoнecoxa oщe пo-cepиoзни зaгyби, въпpeĸи чe yвepявaт ĸлиeнтитe cи, чe имaт дocтaтъчнo лиĸвиднocт.

Доходността на държавните облигации по света пада заради кризата с двете фалирали банки в САЩ

Доходността на държавните облигации по света пада заради кризата с двете фалирали банки в САЩ

Властите в САЩ вече взимат мерки за справяне със ситуацията, но акциите на много банки вчера паднаха значително