Базираната в Калифорния Silvergate Capital Corporation - холдинговата компания на фокусираната върху криптовалутите Silvergate Bank, обяви намерението си да прекрати дейността си и доброволно да ликвидира банковото си звено.

Този ход идва дни след като Silvergate буквално шокира криптоиндустрията с новината, че е изправена пред голяма финансова криза, пише Techcrunch.

Институцията, която беше една от малкото крипто банки, които действаха като посредник в пространството на институционалното крипто, е поредната жертва на "крипто зимата" след срива на FTX, която използваше крипто банката за прехвърляне на клиентски средства.

ЕС иска да ускори регулациите за банковия крипто капитал

ЕС иска да ускори регулациите за банковия крипто капитал

Брюксел работи наблюдава все по-активно криптоактивите в банките

Компанията е основана преди три десетилетия в Калифорния, САЩ, като малък местен кредитор, но през последните години се издигна до ключов играч в криптоиндустрията. Състоянието й растеше и падаше заедно с нестабилността на пазара.

Снимка 595222

Източник: iStock

С бума на цените на токените депозитите в Silvergate скочиха от около $2 милиарда през 2020 година до над $10 милиарда през 2021 година. Но до края на 2022-а депозитите се сринаха до $6,3 милиарда, което е спад от над 50% спрямо само три месеца по-рано.

По време на колапса на FTX миналата есен, Silvergate се опита да увери инвеститорите и регулаторите, че излагането й на обмена на цифрови активи е ограничено.

"Към 30 септември 2022 година общите депозити на Silvergate от всички клиенти на цифрови активи възлизат на $11,9 милиарда, от които FTX представляват по-малко от 10%", обявиха от крипто компанията.

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Дигиталните активи са любима плячка на хакерите

Silvergate няма неизплатени заеми към FTX, нито инвестиции там. Освен това FTX не е попечитела на обезпечените с биткойни SEN заеми на Silvergate.

"За да бъде ясно, отношенията ни с FTX са ограничени до депозити", написа Алън Лейн - главен изпълнителен директор на Silvergate, в изявление през ноември миналата година.

Но властите погледнаха под друг ъгъл на случващото се. Американски прокурори от отдела за измами на Министерството на правосъдието на САЩ разследват сделките на Silvergate с FTX и Alameda Research, съобщи Bloomberg през февруари.

Затварянето на Silvergate ще нанесе голям удар върху начина, по който парите влизат и излизат от крипто света. На 3 март крипто банката обяви, че ще прекрати Silvergate Exchange Network (SEN) - нейната мрежа за крипто разплащания, която позволява преводи в долари между инвеститори и крипто борси денонощно.

Нестабилният характер на криптовалутите означава, че все по-малко финансови институции искат да се докоснат до крипто.

В светлината на последните регулаторни развития, Silvergate вярва, че организираното прекратяване на операциите на банката и доброволната ликвидация е най-добрият път напред. Планът за ликвидация поне включва пълното изплащане на всички депозити.

Фалиралият криптогигант FTX възстанови активи за над $5 милиарда

Фалиралият криптогигант FTX възстанови активи за над $5 милиарда

Това твърди адвоката на борсата за криптовалути Анди Дидерих