През 15-те години на своето съществуване, биткойнът имаше много "роли" - от източник на спекулации до средство за защита от инфлацията. Обаче понастоящем има все повече признаци, че тази криптовалута изглежда се приближава към "набелязаната" цел - да бъде (световно) средство за плащане, пише в анализ Reuters.

Според Ричард Мико, главен изпълнителен директор на доставчика на платежна инфраструктура Banxa, биткойнът се развива с бързи темпове от гледна точка на системата за крипто плащане, дори и това да не се забелязва, поради волатилността на по-широкия пазар.

Обемите на транзакциите с биткойни на компанията BitPay са се увеличили с 18% за миналата година в сравнение с 2021 г., а компанията CoinsPaid съобщи, че обемите на транзакции с биткойни са нараснали с 32% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2022 година.

Биткойнът видя края на най-дългата си печеливша серия от 2013 година насам

Биткойнът видя края на най-дългата си печеливша серия от 2013 година насам

Само за денонощие криптовалутата изтри 2,3% от стойността си

Например традиционната платежна система Visa през февруари подписа договор с крипто фирмата WireX за директно издаване на дебитни и предплатени карти с крипто обезпечение.

Общо взето, биткойнът и други цифрови активи имат предимства - биткойнът предлага по-ниски транзакционни разходи и по-бърза обработка от традиционните пари в брой. А други криптовалути, които са привързани към стойността на традиционните валути, станаха популярни варианти за трансгранични плащания, парични преводи и вече активно се използват на развиващи се пазари, където стойността на местните валути е спаднала рязко.

Защо Бъфет не инвестира в биткойни

Защо Бъфет не инвестира в биткойни

Как разсъждава легендарният инвеститор по въпроса - къде да се инвестира

Остава въпросът, защо досега биткойнът не успя да изпълни мечтата на своя обявен за създател Сатоши Накамото и да се превърне в peer-to-peer система за електронни плащания? Когато се вгледате в такива фактори, като волатилността на цените, сравнително бавната скорост на обработка на транзакциите с биткойни и регулаторната несигурност, става ясно, че криптовалутите са твърде тромави и неудобни средства за плащане. Пък и досега, като цяло доста малко продавачи оценяват своите стоки или услуги в криптовалути, пише Reuters на основата на експертни мнения.

За да могат да станат криптовалутите широкоразпространено средство за плащане, трябва да се отговори на редица въпроси, като едни от най-важните са: готови ли са блокчейните да се справят със "стреса", свързан с обработката на хиляди транзакции наведнъж, като едновременно с това да няма скок в таксите за транзакции.

Друго "препятствие" по пътя на биткойна, са усилията на някои от най-големите икономики в света, включително Япония, Китай и Индия, да създадат свои собствени цифрови валути - макар че от друга страна, растящият интерес към това показва, че технологията на блокчейн плащанията ще остане с човечеството за дълго време, смятат финансисти.

Не всички са негативни относно криптоактивите

Не всички са негативни относно криптоактивите

Според Fidelity Investments в сектора има бъдеще