След трилиони долари загуби и вълни от корпоративни фалити и измами, криптовалутите изглеждат като все по-токсичен клас активи. Не всички обаче са толкова негативно настроени за бъдещето на дигиталните монети. Не кой да е, а Fidelity Investments залага, че има бъдеще в сектора и дори нещо повече - иска да бъде в неговия център.

Добър старт на годината за криптовалутите

Биткойн се измъкна от трудната си години през януари с изкачване от повече от 28%, което нарани мечките, които очакваха повече предизвикателства за по-рисковите инвестиции след резките разпродажби през 2022 година. Напредъкът на токена досега е най-добрият за първия месец на годината от ралито от 31% през 2020 г. преди удара на пандемията.

Ръстът помогна за повишаване на общата стойност на цифровите активи до над 1 трилион долара, ниво, от които те отстъпиха през ноември, на миналата година, когато борсата FTX се срина, показват данните на CoinGecko.

Крипто нестабилност: за 12 месеца биткойн милионерите намаляха с 80%

Крипто нестабилност: за 12 месеца биткойн милионерите намаляха с 80%

Новината идва на фона на общото обезценяване на криптовалутите

Най-големият токен се повиши с цели 2,5% в понеделник и се търгуваше за 21 230 долара преди обяд, регистрирайки 13-ти пореден дневен аванс. По-малките монети от Ether до Cardano също бяха на "зелено".

Изкачването на крипто е отчасти залог за край на наказателното повишаване на лихвените проценти, перспектива, която също стимулира акциите, облигациите и златото.

Въпреки това инвеститорите се чудят дали всички тези активи не са се преместили твърде далеч, твърде бързо, като се има предвид, че централните банки като Федералния резерв обещават да поддържат високи лихвени проценти, докато все още високата инфлация не бъде преодоляна.

Биткойнът в подем: Криптовалутите изпревариха акциите и златото

Биткойнът в подем: Криптовалутите изпревариха акциите и златото

Цената на биткойна достигна триседмичен връх

Над дигиталните активи тегне много несигурност включително дали късото изстискване, което повишава цените ще изчезне, както и "FOMO"-ефекта (страхът да не се изпусне възможността)", пише Ноел Ачесън в своя "Крипто сега е макро" бюлетин, използвайки акронима за "страх от пропускане".

Крипто индустрията продължава да се подготвя за по-нататъшни последици от фалита на FTX и последвалите обвинения в измама срещу съоснователя Сам Банкман-Фрид. Крипто брокерът Genesis и неговата фирма-майка Digital Currency Group се стремят да разрешат дълговите неволи, процес, който може да предизвика пазарни сътресения.

Междувременно, някои технически индикатори предполагат, че скокът на биткойн се разтяга. 14-дневният индекс на относителна сила на токена - мярка за инерция - достигна 90. Това е далеч над нивото от 70, разглеждано като "свръхкупено" и най-високото от около две години.

Тазгодишният скок на биткойн е сред знаците, че "все още има много пяна на пазара" и че "инвеститорите продължават да "действат" по много по-малко мечи начин, отколкото "говорят", според Мат Мейли, главен пазарен стратег в Miller Tabak + Co. Както биткойна, така и измерителят на 100-те най-добри дигитални актива потънаха с повече от 60% през 2022 г., болезнена година, която повдигна въпроси за това какво бъдеще имат.

Какво вижда Fidelity в бъдещето на дигиталните монети?

През последната година Fidelity непрекъснато разширяваше своите крипто продукти. Частният взаимен фонд и брокерският гигант стартира услуга за предлагане на биткойн в планове 401(k), които администрира.

Той надгради своята платформа за институционални клиенти, като добави сетълмент в реално време и търговия с Ethereum. Към края на октомври Fidelity заяви, че планира да има 500 души, работещи в своя бизнес с цифрови активи до края на март 2023 г.

Биткойнът видя края на най-дългата си печеливша серия от 2013 година насам

Биткойнът видя края на най-дългата си печеливша серия от 2013 година насам

Само за денонощие криптовалутата изтри 2,3% от стойността си

Неговият уебсайт изброява 28 отворени позиции с "цифрови активи" в длъжностната характеристика. Изграждането на екип може да помогне на Fidelity да постигне друга цел: предоставяне на крипто на своите 40 милиона индивидуални инвеститори.

През ноември компанията отвори списък с чакащи за клиенти, за да търгуват с биткойн и етер без комисионна, започвайки "с едва 1 долар". Времето на Fidelity, разбира се, не може да бъде по-лошо.

Крипто прекара изминалата година, преминавайки от технология на бъдещето към балон с епични размери. Повече от $2 трилиона пазарна стойност на токените бяха загубени, тъй като цените се сринаха. Фалитите на крипто компании се разпространиха надлъж и нашир.

Само няколко дни след като Fidelity отвори своя списък с чакащи за търговия, FTX падна като може би най-голямата корпоративна измама след Enron. Основателят на FTX, Сам Банкман-Фрид, е изправен пред десетилетия затвор, ако бъде признат за виновен по повдигнатите срещу него наказателни обвинения.

Той твърди, че не е извършил съзнателно никакви престъпления. Индустрията се опитва да отблъсне схващането, че се е оказала добра само за едно нещо: измами. Законодателите призовават за строга защита на потребителите. Комисията по ценните книжа и борсите обещава да предприеме повече действия срещу крипто фирми, уловени в нарушаване на правилата на финансовата индустрия.

Защо тогава Fidelity се намесва в тази каша?

Със сигурност не се нуждае от тласък от крипто. Компанията отчете приходи от 24 милиарда долара през 2021 г. с оперативни приходи от 8,1 милиарда долара. Тя контролира активи на стойност 9,6 трилиона долара, включително 3,6 трилиона долара под управление към 30 септември.

Крипто за $415 млн. откраднали хакери от FTX

Крипто за $415 млн. откраднали хакери от FTX

Новото ръководство на фалиралата компания е установило значителни "дупки" в борсата

Никоя друга фирма не управлява по-голям бизнес за пенсиониране, администрирайки 40,7 милиона спестовни сметки като 401(k)s. И няма по-голям играч в активно управляваните фондове - основният бизнес на Fidelity, откакто е основан от дядото на изпълнителния директор Аби Джонсън през 1946 г.

Това, което е ясно е, че Fidelity има както финансовите стимули, така и средствата, за да даде шанс на криптовалутите. Изглежда също така изгражда бизнеса, за да се хеджира срещу пропускане на финансова тенденция - дългогодишен страх за фирмата, която навлезе късно с големи иновации като борсово търгувани фондове.

"ETF-те бяха един влак, който изпуснаха. Може би са казали, че не искат да пропуснат втори", казва Джеф ДеМасо, финансов съветник близо до Бостън и дългогодишен наблюдател на Fidelity, цитиран от финансовото издание Barrons. За компания с размера на Fidelity, крипто вероятно няма да добави много приходи. Но Fidelity има тенденция да навлиза в нови области постепенно и упорито.

И може да се възползва от отмиването в индустрията - това е една от малкото уважавани фирми, на които инвеститорите могат да се доверят да държат и търгуват с крипто. Конкурентите включват компании като Coinbase Global и Robinhood Markets.

Тези фирми се фокусират предимно върху търговците на дребно, въпреки че Coinbase ухажва институционалния пазар. Репутацията на Fidelity за институционална безопасност може да й помогне да спечели известен пазарен дял, казва ДеМасо, отбелязвайки, че "името и репутацията на компанията може да облекчат притесненията на инвеститорите и съветниците".

Търговията без комисионни ще подкопае предварителните такси на Coinbase, поставяйки Fidelity в същата конкурентна среда като приложения за търговия като PayPal Holdings (PYPL) Venmo и Block (SQ) Cash App. "По отношение на Coinbase, мисля, че Fidelity определено носи повече конкуренция в една вече лоша среда", казва анализаторът на Mizuho Securities Дан Долев.

"За Robinhood крипто е само една част от бизнеса, плюс потребителите са различни - по-млади и т.н. - така че няма да има съществено въздействие."

Fidelity също се опитва да стимулира бизнеса с крипто ETF-и. Подобно на други спонсори на фондове, Fidelity се опита да убеди SEC да одобри базиран на спот пазара биткойн ETF. SEC отхвърли заявлението на Fidelity през 2022 г. и не показа никакви признаци, че ще одобри такова.

"Крипто зимата" става още по-студена: Тези 8 криптоборси съкращават масово работни места

"Крипто зимата" става още по-студена: Тези 8 криптоборси съкращават масово работни места

Списък на съкращенията, върлуващи в крипто света

Той стартира няколко ETF-а, свързани с крипто, включително Fidelity Crypto Industry & Digital Payments (FDIG), въпреки че те не успяха да се наложат; ETF-ът има само $18 милиона активи.

За сравнение, ProShares Bitcoin Strategy (BITO), притежаващ биткойн фючърсни договори, притежава $578 милиона активи. Въпреки че Fidelity не поема голям финансов риск с тези инициативи, тя носи регулаторни рискове. Министерството на труда предупреди управляващите пенсионни сметки фондове, да не предлагат крипто.

Служител на DOL изрази "сериозна загриженост" относно плана на Fidelity, според The Wall Street Journal. Други брокерски компании остават встрани. Charles Schwab (SCHW), въпреки че предлага крипто-тематичен ETF и биткойн фючърсна търговия, не е обявил планове за директна търговия с цифрови активи.

Interactive Brokers Group (IBKR) предлага крипто търговия чрез фирмата за финансови технологии Paxos, но това не е приоритет за брокерската фирма, казва Стив Сандърс, изпълнителен вицепрезидент по маркетинг там. Засега най-големият залог на Fidelity може да е да изложи репутацията си на карта, докато се опитва да изгради крипто бизнес, според пазарни наблюдатели.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.