Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация в света - биткойнът, поевтинява, като така видя края на двуседмичната си печеливша серия, предава Bloomberg. Тази сутрин българско време, биткойнът изтри 2,3% от цената си за денонощие и достигна до близо $20 825.

Само ден по-рано, на 18 януари, биткойнът завърши търговията със спад на цената от 2,5%, като така сложи край на най-дългата си серия на ръстове от 2013 година насам.

Криптовалутата се намира осезаемо на територията на свръхпокупката в краткосрочен план и се готви за краткосрочна корекция, коментират експерти.

В началото на 2023 година криптосекторът, който буквално беше "посечен" от кризи през 2022-а, показва признаци на живот, отбелязвайки по-големи ръстове от други класове активи като злато, акции и облигации.

Световните пазари се окуражени от възможността централните банки да са близо до слагането на пауза на бързите увеличения на лихвените проценти на фона на успокояващата се инфлация.

Част от това успокоение достигна и криптосектора, въпреки че заплахата от бъдещи фалити все още витае над индустрията след краха на FTX.

През декември миналата година служители на Европейската центпална банка заявиха, че "биткойнът се насочва към задънена улица, която вече е била на хоризонта, още преди колапса на крипто борсата FTX на Сам Банкман-Фрайд".