Легендартият инвеститор милиардер, наричан още "Оракулът от Омаха" заради проницателността си - 91-годишният Уорън Бъфет, както е известно, е купил първата си акция на 11 години, а днес е в бизнеса от 80 години. Малко инвеститори могат да се похвалят с такъв опит, освен това той е пример за последователност, мъдрост и благоразумие, довели го до огромно богатство.

Живата легенда за инвестирането препоръчва здрав разум и умереност във всичко. И разбира се, Уорън Бъфет не е фен на биткойна и другите криптовалути.

Би било погрешно да се мисли, че основателят на Berkshire Hathaway е заслепен от успеха си. Във всеки случай, той не си затваря очите за реалностите на живота.

Забележително изявление беше направено от Бъфет на последното общо събрание на акционерите на Berkshire Hathaway:

"Ако намиращите се в тази зала притежаваха цялата земеделска земя в САЩ и ми предложеха 1% дял на изгодна цена от 25 милиарда долара, щях да им напиша чек още този следобед. Ако на тези хора принадлежаха 1% от жилищните сгради в САЩ и ми предложат дял от 1% да речем, за 25 милиарда долара, бих написал още един чек. Всичко е много просто. Но ако ми предложат всички биткойни, които съществуват в света само за $25, нямаше да ги приема. Какво бих правил с тях?"

Всъщност нещо подобно се чуваше от Бъфет през последните над 20 години - това е същият аргумент, който той използва по отношение на златото и всички активи, които не носят пряк доход. Уорън Бъфет винаги е предпочитал да инвестира в акции и компании, използвайки фундаменталния анализ, се казва в публикация на Investing.com, на основата на информация от CoinTelegraph.

8-те най-ценни цитата на Бъфет за волатилността на пазарите

8-те най-ценни цитата на Бъфет за волатилността на пазарите

Нeстабилният пазар е идеален за всеки инвеститор, стига да се придържа към своя модел на инвестиране

Ето как разсъждава Бъфет по въпроса: къде да се инвестира

Да предположим, че можем да купим цялото злато в света за 10 милиарда долара, но след 10 или 20 години златото все още ще бъде инертен материал. Каква е ползата от него? Почти никаква. Това е непродуктивна инвестиция. Сега да предположим, че със същите пари купим фирми, недвижими имоти и земя. Това е съвсем различна история, тъй като тези активи произвеждат стоки и услуги, тоест те са производствени активи.

Сега нека да видим какво е биткойнът. Това е код в база данни, който по дефиниция е абстракция - тоест символна система, която няма вътрешна стойност, която да е парична стойност. Биткойнът не е просто дигитална технология, а социална технология и повечето инвеститори купуват биткойни в очакване на възможно увеличение на цената, за да имат печалба. Сам по себе си такъв код е безполезен, зад него няма базови активи, няма производителност, нито дивиденти. Всичко, което има биткойнът, е код, чиято цена варира. С други думи, биткойнът е спекулативен актив.

Както е известно, Уорън Бъфет не инвестира в неработещи активи. Всъщност аргументите му са доста разумни. Това обаче не означава, че всеки отделен инвеститор, не може да инвестира на свой риск в неефективни и/или спекулативни активи. Разбира се, на такива активи е по-трудно да се даде обективна оценка, отколкото на компаниите, и е много трудно да се предвиди какво ще бъде търсенето им в бъдеще. Обобщено казано, такава инвестиция е свързана с доста висок риск.

Обаче един опитен инвеститор може да вложи средства и в алтернативни, включително рискови инвестиции, в контекста на оформяне на диверсифициран и балансиран инвестиционен портфейл, посочват финансови експерти.

Morgan Stanley съветва: Помислете, преди да купувате акции при падащ пазар

Morgan Stanley съветва: Помислете, преди да купувате акции при падащ пазар

Един от съветите на Бъфет в момента е под съмнение, смятат от инвестиционната банка