Легендарният инвеститор милиардер Уорън Бъфет "харесва" волатилните пазари, тъй като вижда в тях огромен "плюс" за инвеститорите. Инвестициите в акции Бъфет счита за по-сигурни, отколкото наличните пари или облигациите, макар че акциите са по-волатилни. Това са 8-те най-ценни цитата на изпълнителния директор на Berkshire Hathaway за волатилността на пазарите, представени от Business Insider.

1."Като инвеститор обичате волатилността. Харесвате идеята за "дивите" колебания, защото това означава, че много неща ще бъдат преценени неправилно." (1997 г.)

2."Истинският инвеститор приветства волатилността. Силно колеблив пазар означава, че от време на време ще има ирационално ниски цени на акции на солидни фирми. Невъзможно е да се разбере как да се гледа на такива цени - дали това представлява опасност за инвеститора, който е напълно свободен или да игнорира пазара, или да използва неговото безразсъдство." (1993 г.)

3."Няма значение, дали фондовият пазар има средна дневна волатилност от 0,5%, от 0,25% или от 5%. Щяхме да спечелим много повече пари, ако волатилността беше по-висока, защото това би създало повече пазарни грешки. Така че волатилността е огромен "плюс" за истински инвеститор." (1997 г.)

4."Нeстабилният пазар е идеален за всеки инвеститор, малък или голям, стига да се придържа към своя модел на инвестиране. Волатилността, предизвикана от хората управляващи капитали, които ирационално спекулират с огромни суми, дава на истинския инвеститор по-голям шанс да направи разумни инвестиционни ходове. Такава волатилност може да му навреди, само ако е принуден да продава в неподходящ момент." (1987 г.)

5."Ако инвеститорът се опасява от волатилни цени, погрешно считайки това за мярка за риск, той може, по ирония на съдбата, да предприеме много рискови действия." (Ще отбележим, че Бъфет смята, че държането на валутни активи, като пари в брой или държавни облигации, чиято стойност намалява с течение на времето поради инфлацията, е по-рисково от държането на акции в дългосрочен план.) (2014 г.)

6.Алегорично сравнявайки фондовия пазар с персонаж като "мистър Пазар", който всеки ден предлага на инвеститорите нещо за покупка или продажба на различна цена, Бъфет казва: "Никой никога не среща това в частния бизнес, но на фондовия пазар това го има. Това е огромно предимство. Още по-голямо предимство е, ако партньорът ви ("мистър Пазар") е пияница с маниакална депресия. Колкото по-луд е, толкова повече пари ще спечелите". (1997 г.)

7."Волатилността е мярка за риска, на която можете да разчитате." Според Бъфет, краткосрочните колебания на цените нямат смисъл и не представляват заплаха за дългосрочния инвеститор, докато активната търговия, плащането на твърде големи комисионни и заемането на пари са реални начини да навредите на своите бъдещите доходи. (2001 г.)

8."Колко е рискована една инвестиция не се измерва с бета-фактора (това е терминът на Уолстрийт за волатилността и често се използва за измерване на риска), а с вероятността тази инвестиция да доведе до загуба на покупателна способност през предполагаемия периода на нейното притежание." (2011 г.)

Книги за финанси, без които успешният инвеститор не може

Книги за финанси, без които успешният инвеститор не може

"Интелигентният инвеститор" е препоръчана от Уорън Бъфет