И най-успелите инвеститори, които вече са много богати, преди време са били начинаещи в сферата на борсовата търговия и финансовите сделки и са се учили от някой. А след като вече са "на върха", те на свой ред споделят опита си в книги и дават безценни съвети за начини, методики, похвати на инвестиране.

Бенджамин Греъм - "Интелигентният инвеститор"

Тази книга, написана през 1949 г., се смята за финансова "библия" от повечето играчи на фондовия пазар. В нея са представени неща, които сега изглеждат очевидни, но преди 70 години е можело да бъдат написани само от човек с нестандартна визия за системата. Ако сведем книгата до една основна теза, тя ще звучи така: "Търговията на фондовата борса не е лотария и не е игра на късмета. Това е сложен и отнемащ време процес с научна основа и математически апарат."

След като прочетете тази книга, ще можете да говорите на един и същ език с другите по-опитни инвеститори, да се запознаете с основните термини и инвестиционни стратегии. Уорън Бъфет, един от най-известните професионални инвеститори, смята "Интелигентният инвеститор" за най-добрата книга по посочените теми.

Уорън Бъфет - "Есе за инвестиции, корпоративни финанси и управление на фирми"

Тази книга на милиардера не е учебник, а по-скоро развлекателна литература. Тя съдържа послания на Бъфет към акционерите, афоризми за финансите, общи философски въпроси за финансовия свят. Книгата е едновременно дълбока, но и лесна за възприемане. В същото време книгата съдържа и практически съвети.

Например, Бъфет твърди, че повечето придобивания водят до намаляване на стойността на компаниите - и от това можете за печелите пари. Повечето от другите съвети са стандартни, но изпитани във времето. Ако ги следвате, ефективността на вашата търговия би трябвало да се повиши.

Джордж Сорос - "Алхимия на финансите"

Запознанството си размислите на велики инвеститори може да продължите с книгата на известния спекулант Джордж Сорос. В нея милиардерът разкрива тайните на механизма на вземането на решения на борсата. Авторът разглежда пазара като система, в която не само играчите влияят върху пазара, но и обратното, той влияе на тях. Това превръща книгата в истински психологически трилър. Но основното е, че стратегиите на Сорос са доказали своята ефективност и могат да бъдат прилагани на практика и от други инвеститори.

Джон Мърфи - "Технически анализ на фючърсните пазари"

Това е един от най-добрите съществуващи учебници по технически анализ. Същността на методиката е в математическото прогнозиране: знаейки историята на колебанията в стойността на даден актив, може да се предположи накъде ще се движи той в бъдеще. Как сложните графики, японските "свещи", линиите на подкрепа и съпротива се превръщат в числа при търговията на борсата? Отговорът ще намерите в тази книга.