Нов чатбот, който "говори" с гласовете на известни личности и за който създателите му твърдят, че няма никаква цензура, набира бързо популярност онлайн. NoiseGPT е и липсващото звено между двете големи теми от последните няколко години - крипто технологии и изкуствен интелект.

От понеделник стотици хора използват бота през Telegram, като към момента няма никакъв проблем той да говори всичко, което му се подаде като текст на английски - и то с гласовете "не на Морган Фрийман", "не на Том Ханкс" и "не на Дженифър Лорънс" (в документацията се говори и за гласове "не на Доналд Тръмп" и "не на Джо Родън", но те все още не работят...).

Изкуственият интелект на Microsoft бърка данни, години и факти

Ще се спука ли AI балонът: Новият чат бот на Microsoft прави фрапантни грешки

Софтуерният инженер Дмитри Бреретон откри сериозни недостатъци още в демонстрацията на AI търсачката на Bing

"Тренираме изкуствения интелект да имитира около 25 известни личности и скоро ще предлагаме над 100", каза пред Yahoo Finance изпълнителният директор на NoiseGPT Франки Пиъртрий. Скоро платформата ще може да "говори" и на база на предоставен от потребителя запис на чужд глас.

Това е най-лесното приложение на deepfake технологията, за която от години предупреждават изследователите - доскоро синтезираните достоверно звучащи аудиозаписи изискваха специален софтуер и немалка подготовка на тези, които го използват, докато сега всичко ще е на едно съобщение в Telegram разстояние. Освен добре известните политически опасения, тук идват и тези, свързани например с деца, които получават съобщения с гласове, сходни с тези на родителите им.

Подобно е положението, но за снимки, с генеративния модел с отворен код Stable Diffusion, който освен това се оказа обект и на съдебни претенции от създатели на визуално съдържание.

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

Ето кои са изложени на най-висок риск

В NoiseGPT не се притесняват, че технологията им може да се използва с лоши цели. "Това е нещо хубаво - ще създаде малко хаос в началото, но в края ще намерим баланс. Такива опасения имаше и при появата на Photoshop", коментира Пиъртрий.

В официалния си Medium акаунт тя директно атакува останалите в бизнеса, като твърди, че техните продукти "не са AI, а корумпиранoо и лоботомирано производно на това, което AI би могъл да бъде" заради въведените ограничения за злоупотреба.

Компанията се е подготвила и за всякакви опити да бъде спряна. Приложението се твърди, че използва блокчейн-базирано децентрализирано пространство за съхранение. Изчислителната работа ще се разпределя между потребители по света, като за награда те и авторите на популярни "гласове" ще получават токени на NoiseGPT.

Изкуственият интелект вече е кибероръжие

Изкуственият интелект вече е кибероръжие

AI без проблем пише зловреден код, но може да бъде впрегнат и в защитата на данните

"В момента има 5% данък върху всяка транзакация с тази криптовалута, но той ще бъде премахнат по-късно. Всички събрани средства се използват за разработка и за поддържане на работата - екипът няма токени, всички се продават публично", твърди Пиъртрий.

Плановете са за още AI функционалности извън генерирането на гласове, както и за премиум планове.

Зад фасадата

Въпреки името си, не е ясно на каква технология се базира NoiseGPT - включително дали има общо с GPT моделите на OpenAI, които вече започваме да виждаме в продуктите на Microsoft.

Сред наличните гласове този на Морган Фрийман е най-убедителен, но има и ред други AI модели, които добре влизат в ролята на известния актьор.

Обещанията за напълно децентрализирана инфраструктура са доста смели - тренирането на модели се случва предимно на много мощен хардуер и отделно взетите потребители със свободен ресурс на компютрите си може да се окажат недостатъчни. Говоренето за борба с цензурата и споменаването на Тръмп в документацията обаче със сигурност привличат определена аудитория.

Към момента дискусиите в групата на NoiseGPT са насочени повече към цената на токена на платформата и възможностите за печалба от него. Следващите седмици ще покажат дали платформата ще реализира големите си амбиции или просто, както често се случва в крипто света, едни лековерни хора ще дадат парите си на едни убедителни хора.