От пускането си през ноември миналата година, ChatGPT на OpenAI се използва от много потребители за какво ли не - писане на мотивационни писма, създаване на детска книга и дори помага на учениците пишат есета.

Служители на Amazon, които тестваха ChatGPT, са категорични, че върши "много добра работа" при отговаряне на въпроси в обслужване на клиенти, в изготвянето на документи за обучение и в отговарянето на запитвания относно корпоративната стратегия. Потребители обаче откриха, че чатботът може да генерира дезинформация, да отговаря неправилно.

Въпреки че проучване на Оксфордския университет от 2013 г. установи, че 47% от работните места в САЩ могат да бъдат изтрити, заради технологии с изкуствен интелект, през следващите 20 години, тази прогноза изглежда не е се сбъдва.

Според Ану Мадгавкар от McKinsey Global Institute трябва да гледаме на изкуствения интелект като инструменти за повишаване на производителността, а не заместители.

Business Insider прави проучване и прави списък с работни места, които са изложени на най-висок риск от заместване с изкуствен интелект. Ето и 10-те професии.

Програмисти, софтуерни инженери, анализатори на данни

Програмирането е търсено умение и е възможно ChatGPT или подобни инструменти на изкуствен интелект да запълнят някои от празнините в близко бъдеще.

Професии като софтуерни инженери, програмисти, са свързани с технологиите за изкуствен интелект, които дори вече изместват работата на хората. Това е така, защото ChatGPT например е добър в обработката на числа с относителна точност.

Всъщност усъвършенствани технологии като ChatGPT могат да пишат код по-бързо от хората, което означава, че работа може да бъде свършена и с по-малко служители. Нещо повече-компании като OpenAI вече обмислят да заменят софтуерните инженери технологии с изкуствен интелект.

Журналисти, реклама

Работата в медиите и тази в рекламата, журналистиката и всяка професия, която включва създаване на съдържание, може да бъде засегната от ChatGPT и подобни форми на изкуствен интелект, смята Мадгавкар. Това е така, защото AI може да чете, пише и разбира добре базирани на текст данни, добави тя.

Според икономистът Пол Кругма ChatGPT може да е в състояние да изпълнява задачи писане на статии.

Медийната индустрия вече започва да експериментира със съдържание, генерирано от изкуствен интелект.

Работни места в правната индустрия

Подобно на професиите в медиите, работните места в правната индустрия, които са свързани с потреблението на големи количества информация, са застрашени.

Все пак изкуственият интелект няма да може да автоматизира тези работни места, тъй като се изисква известна доза човешка преценка, за да разбере какво иска клиент или работодател.

Пазарни анализатори

Изкуственият интелект е добър в анализирането на данни и прогнозирането на резултатите. Анализаторите на пазарни проучвания са отговорни за събирането на данни, идентифицирането на тенденциите и анализа, на основата, на който лежи ефективна маркетингова кампания. Това са неща, с които изкуственият интелект може да се справи.

Учители

Някои учители вече се притесняват от факта, че учениците използват ChatGPT, за да пишат домашните си, но според Пенченг Ши, заместник, който е декан в катедрата по компютърни и информационни науки в Rochester Institute of Technology, те трябва да мислят повече за сигурността на работата си.

ChatGPT "вече може лесно да преподава уроци", казва Ши пред New York Post.

"Въпреки че има грешки и неточности по отношение на знанията, това може лесно да се подобри. Само трябва да обучите ChatGPT."

Роботите идват - пригответе се за дълги часове, по-малко заплащане и по-малко работни места

Роботите идват - пригответе се за дълги часове, по-малко заплащане и по-малко работни места

Възходът на роботите може да не е толкова полезен за работниците, каквито са някои тези

Финансови анализатори, лични финансови съветници

Подобно на пазарните анализаторите, финансовите анализатори, личните финансови съветници и други работни места в областта на личните финанси, които изискват работа със значителни количества данни, могат да бъдат засегнати от технологиите за изкуствен интелект.

Изкуственият интелект може да идентифицира тенденциите на пазара, да разбере кои инвестиции в портфолио си струват, кои не чак толкова, да съобщи всичко това и след това да използва различни данни, за да прогнозира по-добър инвестиционен микс.

Трейдъри (търговец на финансовите пазари)

Експерт от Рочестърския технологичен институт смята, че някои работни места на Уолстрийт също могат да бъдат застрашени.

"В инвестиционна банка хората биват наемани и прекарват две, три години, за да работят като роботи и да правят модели на Excel - можете да накарате изкуственият интелект да прави това".

Графични дизайнери

В публикация на Harvard Business Review трима професори заявяват, че инструментът DALL-E може да генерира изображения за секунди и е разрушител на индустрията на графичния дизайн.

Според тях тези постижения със сигурност ще доведат до период на трудности и икономическа болка за някои, чиито работни места са пряко засегнати и на които им е трудно да се адаптират.

Счетоводители

Това обикновено се разглежда като стабилна професия, но дори служителите в тази индустрия могат да бъдат изложени на риск.

"Технологиите все още не са оставили всички без работа", заявява Брет Карауей, който доцент в Института по комуникация, култура, информация и технологии към Университета на Торонто, но според него "интелектуалният труд" може да бъде застрашен.

"Това може да са адвокати, счетоводители. Ще бъде интересно да видим колко разрушително и болезнено е то за заетостта и политиката"

Служители обслужване на клиенти

Вероятно вече сте се сблъсквали с чатбот в някой отдел за обслужване на клиенти на компания и получаване на отговор от робот. ChatGPT може продължи тази тенденция.

Според проучване на компанията за технологични изследвания Gartner от 2022 г. чатботовете ще бъдат основният канал за обслужване на клиенти за около 25% от компаниите до 2027 г.