Доста са хората, които се притесняват, че роботите ще заемат работните им места в бъдеще. Изкуственият интелект и автоматизацията трябва да повишат производителността на служителите и да стимулират икономическия растеж, като същевременно ще създадат нови, по-добре платени работни места - или поне това е тезата.

Нови изследвания обаче предвиждат, че възходът на роботите може да не е толкова полезен за работниците, колкото твърдят някои. Автоматизацията може да има положително въздействие върху икономическия растеж и производителността, според икономисти, но за работниците това може и да не е положителна промяна, пише Fortune.

"Роботите могат да имат отрицателно въздействие върху заетостта, което ще накара някои работници да напуснат работната сила и безработицата може да с увеличи", според професори от University of Pittsburgh Tsinghua и Tianyi University и University of Toronto.

Проведени са изследвания върху ефектите от промишлените роботи върху китайския пазар на труда, като са проведени проучвания сред над 15 000 семейства. Според изводите работната сила се опитва да се "приспособи" към драматичните промени, донесени от роботиката.

"Използването на роботи довежда до спад в участието на работната сила (-1%), заетостта (-7,5%) и почасовото заплащане (-9%) на китайските работници", смятат авторите на доклада.

"Освен това, за тези които продължават да работят, работното време става по-дълго - средно с 14%."

Китай гледа към автоматизация на работните места от повече от десетилетие, особено в индустриалния сектор. Страната има най-много промишлени роботи в света и тази година тя изпревари САЩ по брой роботи на глава от населението, според Международната федерация по роботика.

Но за работниците там възходът на роботите не винаги е от полза. Основния доставчик на iPhone, Foxconn например, замени над 400 000 работни места с роботи в процеса на автоматизация - това се случи между 2012 г. и 2016 г.

САЩ "наемат" рекорден брой роботи, за да запълнят недостига на работна ръка

САЩ "наемат" рекорден брой роботи, за да запълнят недостига на работна ръка

Много компании се опитват да намерят квалифицирани служители, но опитите им се оказват неуспешни

Доказателствата за краткосрочните проблеми на пазара на труда, причинени от роботиката в Китай, са особено лоша новина за развиващите се икономики, коментират икономисти.

Много нововъзникващи пазарни икономики разчитат в голяма степен на селскостопанския и производствения сектор, където е вероятно автоматизацията да измести работниците.

"Последствията за работните места от роботизацията в нововъзникващите пазари, могат да бъдат големи и да засегнат растежа и неравенството", пишат икономистите.

Според доклада развиващите се пазари може да бъдат изправени пред "повишена производителност и потенциално по-високо икономическо неравенство и социални вълнения", ако изберат да автоматизират работни занапред.

Все пак ще се провеждат още изследвания за това дали дългосрочните подобрения на производителността от роботиката и автоматизацията ще се "превърнат в растеж на заетостта" някой ден, но засега изводите са, че работниците вероятно ще продължат да губят работни места, заради тези нови технологии.