Изпълнителният директор на технологичния гигант IBM Арвинд Кришна обяви намерението на компанията да спре наемането на нови служители. Това се отнася за редица позиции в компанията, става ясно от негово изявление, цитирано от световните агенции. Очаква се през следващите години изкуственият интелект (AI) да може успешно да се справя с много от дейностите, очевидно смятат от компанията. За момента става дума за служители като HR специалисти, чиито задачи не включват директна комуникация с клиенти.

Според очакванията IBM ще забави или спре напълно наемането на нови служители

Около 26 000 души от т. нар. бек офис на компанията са на позиции, които не включват директен контакт с клиенти. Според Арвинд Кришна  30% от тези хора могат лесно да бъдат заменени с помощта на изкуствен интелект и автоматизация през следващите 5 години. Тоест, става въпрос за около 7-8 хилядни работни места.

IBM и SAP съкращават хиляди, разделят се с активи

IT гиганти с офиси и в България обявиха големи съкращения

Технологичният сектор се подготвя за период на намалено търсене

Планът на компанията, който беше отговор на бързото развитие на технологиите, e само първият знак за предстоящи кадрови промени в много индустрии.

Снимка 499793

Източник: EPA/БГНЕС

Според главния изпълнителен директор на IBM все повече и повече ежедневни задачи като подготовка на писма или преместване на служители между отделите вероятно ще бъдат напълно автоматизирани и то в близко бъдеще

Според много експерти обаче все още доста функции в областта на човешките ресурси, от набирането на персонал до оценката на тяхното представяне, не биха могли се изпълняват от AI поне още едно десетилетие.

Днес IBM има около 260 000 служители и компанията продължава да наема разработчици на софтуер и хора, които да работят с клиенти. Според Кришна, намирането на търсещ работа днес е по-лесно, отколкото преди година. По-рано тази година компанията обяви предстоящото съкращаване на няколко хиляди души. На този фон шефът на IBM твърди, че само през първото тримесечие на тази година компанията е наела още 7 000 души. 

Така или иначе, новият план на Кришна бележи една от най-мащабните стратегии за работната сила, обявени в отговор на бързо развиващата се технология.

IBM постави началото на AI решенията

По-специално нейният суперкомпютър Watson и свързаният с него софтуер бяха използвани за изграждане на модели за машинно обучение преди 10 години.

Арвинд Кришна пое управлението на IBM през 2020 година. Той се занимава активно с оптимизация на бизнеса - от продажба на слабо печеливши структури като Watson Health до съкращаване на служители. До края на 2024 година се очаква неговите действия да помогнат за спестяване на $2 милиарда годишно, пише Bloomberg.

Производителите, които се надяват AI революцията да стимулира фабриките

Производителите, които се надяват AI революцията да стимулира фабриките

Застрашени ли са работниците?