Производителите в Европа и САЩ очакват с нетърпение напредъка в областта на изкуствения интелект, който ще бъде приложен в техните фабрики, като предвиждат използването на роботи за ремонт и поддръжка на сложни машини. Това стана ясно по време на Хановерския панаир за индустриални технологии. На него беше представен нов германски доклад, според който AI ще бъде повече в подкрепа на бизнеса и не е задължително да застраши много работни места.

Снимка 614774

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

Потенциалът на изкуствения интелект в производствения сектор

След старта на чатбота ChatGPT, вследствие от стартъпа OpenAI в САЩ, в света се наблюдава истинска експлозия на интереса към използването на AI в много сектори, пише Daily Sabah.

На Хановерския панаир за индустриални технологии, който се проведе миналата седмица в Германия, потенциалът за изкуствен интелект в производствения сектор беше в основния фокус.

Миналата седмица Мъск искаше другите да спрат AI разработките, сега прави своя

Миналата седмица Мъск искаше другите да спрат AI разработките, сега прави своя

Twitter тихомълком изгражда генеративна платформа с изкуствен интелект

Чрез таблет в ръцете си, млад служител на американския доставчик на ИТ услуги HPE разговаря с виртуален асистент, оборудван с AI, като го моли да управлява ръката на робот.

За да разрешат даден технически проблем "работниците във фабриката вече не се нуждаят от квалифициран експерт на място: изкуственият интелект поема отговорността" за ръководството на ремонта, заяви Томас Майер - анализатор на данни от HPE, представящ прототипа.

Американската фирма, която има около 60 000 служители, работи през последната година с Aleph Alpha - германски с около 50 служители, смятан за един от водещите европейски конкуренти на OpenAI. Иновацията комуникира с работници във фабриката, които могат да изпратят снимка на машина, за да може програмата да открие евентуални проблеми или да провери дали е инсталирана правилно.

Ресурсите на Aleph Alpha обаче все още са доста скромни в сравнение с OpenAI, който получи огромно финансиране от Microsoft.

Застрашени ли са много работници?

От германския стартъп смятат, че навлизането на AI има едно огромно предимство - ще съхранява клиентски данни в Европа. Това от своя страна ще повиши ефективността на бизнеса и различните индустрии.

Главният изпълнителен директор на Aleph Alpha - Йонас Андрулис, коментира пред AFP, че приносът на Европа към революцията на изкуствения интелект "трябва да надхвърли регулациите".

От гиганта Siemens също показаха приложение за подобряване на фабричната производителност. В партньорство с Microsoft, германският индустриален конгломерат планира да представи нова версия на платформата за съобщения Teams тази година. Той ще включва ChatGPT и ще бъде специално проектиран да помага на работниците и да забелязва неизправностите на продукта.

Microsoft и Siemens, които работят с много клиенти от автомобилната и космическата индустрия, отхвърлят обвинението, че AI ще доведе до голяма загуба на работни места.

Антъни Хемелгарн, който главен изпълнителен директор на Siemens Digital Industries Software, подчерта, че "AI не замества никого". 

"Всичко е свързано с повишаване на ефективността", смята той.

Друго предимство, което AI може да донесе е "облекчаването на недостига на квалифицирани работници, особено в Германия", категоричен е Йохен Кьоклер - ръководител на организаторите на панаира в Хановер.

В най-голямата икономика в Европа близо 58% от производителите се оплакват от недостиг на работна сила, според проучване на Федералния институт за професионално образование и обучение, публикувано през декември миналата година.

Според главния изпълнителен директор на Aleph Alpha - Йонас Андрулис, AI несъмнено ще доведе до огромни катаклизми в света на труда. НСъщевременно с това обаче ще се опита да предложи и известни гаранции.

"AI няма просто да вземе работата ви. Но компанията, използваща изкуствен интелект, ще вземе пазарния дял на компанията, която не го прави", смята бизнесменът.

Инженер по описанията: AI създаде нова професия

Инженер по описанията: AI създаде нова професия

Изкуственият интелект може много, но е важно как ще си "говорим" с него