Въпреки всички огромни постижения на генеративния изкуствен интелект и създадените от него текстове, мелодии и изображения, все още той не може да се справи без човешка помощ. Все повече хора и специално създадени фирми предлагат услугите си като инженери в областта на "описанията" (prompt engineers), по които AI работи, пише Axios в свой материал.

Това не е изненадващо, защото платформите само изглеждат лесни и прости за работа. За да получите текстово или визуално съдържание, което отговаря на вашите изисквания, трябва да предоставите на бота подходящо описание, допълнено с параметри, в рамките на които да работи той. В противен случай ще загубите много време с опити "на сляпо".

Ето и конкретен пример. Ако просто напишете на Open Journey (или друга подобна AI платформа) да ви генерира дигитална илюстрация на редакция, пълна със скучаещи журналисти, ще получите това:

Снимка 607855

Източник: Явор Николов / Open Journey

Прилагането на някои допълнителни параметри и прецизиране на описанието, по което AI да работи, ни водят до следния резултат след няколко проби:

Снимка 607865

Източник: Явор Николов / Open Journey

Без претенции да е шедьовър, изглежда по-добре.

"Писането на наистина добри описания за чатботове е удивително полезно умение и освен това е ранен пример за програмиране чрез поне малко естествен език", коментира изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман - човекът, който стои зад успеха на ChatGPT.

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

А какво е положението при доставчици на "облачни" AI услуги

Стивън Фрага от компанията за обучение на чат ботове Prompt Yes! сравнява ситуацията с това да продаваш дънки по време на златната треска (тогава здравият работен панталон се превръща в хит - б.р.).

Цяла екосистема

Още от миналото лято хиляди хора създават изображения с помощта на платформи като отворената Stable Diffusion, DALL-E 2 (отново на OpenAI) и комерсиалната Midjourney. Горе-долу от това време датират и първите услуги, които целят да помогнат на потребителите.

Някои - като PromptHero, Promptist и Krea, са своеобразни търсачки, в които могат да се видят готови изображения и описанията, по които AI ги е създал.

Снимка 607856

Източник: Явор Николов / Open Journey

Има и "тържища" за описания като PromptBase, в които се купуват и продават prompt-ове за постигане на определен резултат.

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

Ето кои са изложени на най-висок риск

Огромно е предлагането и на курсове, като в сайтове като Udemy има най-различни предложения. Издават се и цели книги с указания.

Има и реализация

Вече има и компании, които търсят свои собствени специалисти по създаването на AI съдържание. Axios дава пример с детска болница в Бостън и адвокатска кантора в Лондон.

Платформите за услуги на свободна практика като Fiverr също са пълни с хора, които твърдят, че "се разбират" с изкуствения интелект.

Снимка 607857

Източник: Явор Николов / Open Journey

Опасенията на някои експерти са, че AI се развива толкова бързо, че бумът около "инженерите" ще приключи бързо. "Имам сериозно подозрение, че "инженерството на описания" не е професия на бъдещето", коментира в Twitter проф. Итън Молик от Университета в Пенсилвания, който използва ChatGPT в обучението на студентите си.

Според него платформите ще стават все по-удобни за обикновения потребител и така няма да се налага конкретен специалист да се занимава с AI. Под публикацията му има разгорещена дискусия.