Аудиторията на ChatGPT достигна 100 милиона потребители за малко повече от месец. Логично е такъв успех да ускори темпа на въвеждане на изкуствения интерект (ИИ) по света. А до какво може да доведе това? На този въпрос отговаря в свой анализ за финансовия портал Investing.com, инвестиционният банкер и известен финансов експерт Евгений Коган.

Да започнем с очевидното, казва той. Търсачките са нещо, което използва всеки. Именно там ще бъде интегриран преди всичко изкуственият интелект (AI), което виждаме в примера с търсачката Bing.

Може ли, възползвайки се от ситуацията, на този пазар да навлезе някой "гаражен" стартъп? Без многомилионни инвестиции е малко вероятно, тъй като AI обучението изисква огромна изчислителна мощност.

Кой може да спечели от масовото въвеждане на изкуствен интелект?

▪Производители на хардуер

Те вече очакват с нетърпение увеличаване на доставките в сегмента на центровете за данни, особено Advanced Micro Devices и NVIDIA, тъй като решенията, базирани на GPU, се оказват ефективни при обучението на AI.

▪Производители на чипове

Тъй като ръстът на доставките ще предизвика увеличаване на поръчките от най-големите производители на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing и Samsung Electronics. Освен това, ще се увеличи търсенето на сървърни SSD и друго оборудване.

Кой има риск от загуба?

▪Google

Сега технологичните гиганти са се съсредоточили върху изграждането на свои търсачки базирани на AI, и резултатите от това състезание могат да променят баланса на силите.

За Google това е заплаха, защото ако AI търсачката веднага отговоря на всеки въпрос, потребителите няма да кликват върху рекламни връзки. А именно рекламата носи до 80% от приходите на компанията.

Кой още, освен производителите на чипове и хардуер, ще спечели от въвеждането на изкуствения интелект (AI)? Коган прави кратък анализ и на този въпрос.

▪Доставчици на "облачни" AI услуги: Компании, които предлагат обучение или поддръжка на AI.

Примери за такива услуги са: Amazon Web Services, Azure AI от Microsoft, IBM Automation, Alibaba Cloud AI.

Независимо че сега изостава в надпреварата с Microsoft, Google не бива да бъде "отписвана", тъй като компанията разполага с една от най-мощните облачни услуги. Услугите на тези компании ще бъдат необходими на много организации - от научни лаборатории до онлайн търговци "на дребно", които нямат собствени изчислителни мощности за работа с AI.

▪Компании от сферата на киберсигурността

За съжаление, изкуственият интелект може да се използва не само за добри цели. Достъпността на AI неизбежно ще доведе до качествено и количествено нарастване на киберзаплахите. В резултат, това ще доведе до увеличаване на търсенето на услугите на компании, които могат да предложат продукти за ефективна борба с тях.

Такива компании включват например: Cisco Systems, Cloudflare, NortonLifeLock и други. Ще станат търсени принципно нови продукти, свързани с AI.

По-специално, системи за разпознаване на дълбоки фалшификации (deepfake) и предотвратяване на кражба на самоличност. Intel вече има такова решение и може да се очаква, че в бъдеще търсенето на такива системи ще нарасне, например в банковото дело и органите за сигурност.

Кой може да бъде засегнат от въвеждането на AI?

Тези от компаниите, които не съумеят да се адаптират към новите технологии и да излязат на ново равнище на конкурентоспособност.

Още първата грешка на чат бота на Google струва $100 млрд. на компанията

Още първата грешка на чат бота на Google струва $100 млрд. на компанията

Google Bard още даже не е достъпен за потребителите и вече е ясно, че част от информацията му е невярна