Twitter събира екип и напредва в работата по необявена генеративна платформа с изкуствен интелект от типа на ChatGPT, съобщава Business Insider, като се позовава на свои източници. Това се случва на фона на призивите на собственика на социалната мрежа Илон Мъск от преди само седмица останалите компании да спрат AI разработките заради липсата на правила и контрол върху алгоритмите.

Какво се случи: Според онлайн изданието, Twitter наскоро са закупили около 10 000 специализирани видеокарти. Тяхната архитектура ги прави особено подходящи за мащабните паралелни изчисления, които AI изисква.

Към момента проектът все още е в ранна фаза, но огромното количество съдържание на платформата и милионите ѝ потребители може да се използва за "трениране" на езиковия модел.

Мъск сложи Doge за лого на Twitter и наду цената на Dogecoin

Мъск сложи Doge за лого на Twitter и наду цената на Dogecoin

Така милиардерът отговори на делото, заведено срещу него от инвеститори в криптовалутата

Знае се, че още от началото на март за Мъск работят инженерите Игор Бабушкин и Мануел Кройс от AI подразделението на Alphabet - DeepMind. Според The information милиардерът лично търси специалисти в сферата на изкуствения интелект, като пред тях описва идеята си като конкурент на чат бота ChatGPT.

Контекст: AI революцията от последните 6 месеца преобърна изцяло технологичната индустрия. От научна фантастика в реалност се превърнаха чат ботовете, които уверено водят разговори на буквално всякакви теми и могат сами да търсят информация онлайн или да създават оригинални аудио-визуални творби.

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Прогнозата е от нов доклад на Goldman Sachs

Microsoft инвестираха милиарди в компанията OpenAI, която първо направи изкуствения интелект масово популярен с платформите DALL-E и ChatGPT, а след това помогна на гиганта от Редмънд да предложи на потребителите търсачка, която не връща просто страници с линкове, а конкретни отговори на въпросите им. Новият начин на употреба на интернет принуди и Google да създадат свой чат бот, който също ще интегрират в продуктите си. Подобни процеси се случват с още десетки компании в технологичната сфера.

От друга страна: Чат ботовете все още не разбират информацията, с която боравят и затова имат склонността да си "измислят" факти. В същото време, обаче, машинно генерираните текст, изображения, аудио и видео започват да изглеждат все по-достоверно и така се повишава рискът потребителите да бъдат подведени.

Съвсем реалистично започна да изглежда и заплахата AI, оставен да се развива без контрол, буквално да ни отнеме контрола върху света, в който живеем. Именно заради това учени и предприемачи призоваха за временно спиране на разработките в областта на изкуствения интелект с цел да бъдат създадени и внедрени механизми за отчетност и контрол.

Експерти, IT предприемачи и Илон Мъск: Поне за 6 месеца спрете да развивате AI

Експерти, IT предприемачи и Илон Мъск: Поне за 6 месеца спрете да развивате AI

Изкуственият интелект се превръща в опасност за човечеството, предупреждават те

На трето място под отвореното писмо е подписът на Илон Мъск - един от създателите на OpenAI, който според скорошни публикации с напуснал компанията след неуспешен опит да я овладее.

Защо му е: Все още не е ясно за какво Twitter ще използва изкуствения интелект. Според Business Insider, има поне два варианта:

  • Подобряване на търсенето - тази функционалност на Twitter е пословично известна със своята ненадеждност, като даже Мъск я критикува.
  • Нови рекламни функционалности - Илон Мъск може и да последва примера на колегата си от Facebook Марк Зукърбърг. Най-голямата социална мрежа ще вкара AI специално за рекламодатели от лятото. Twitter има сериозен проблем с привличането на реклама след идването на Мъск, включително и заради собственото му непредвидимо поведение. Внедряването на нова технология може и да промени това.

Още нещо: Каквото и да искат да правят с изкуствения интелект в Twitter, той трябва да им донесе пари - и то бързо. Към момента самият Мъск оценява социалната мрежа на едва половината от парите, които той даде за нея миналата година. Намалелите приходи от реклама и бавният старт на платените услуги на платформата не правят положението твърде розово.

След 5 месеца с Мъск начело: Twitter вече струва наполовина по-малко

След 5 месеца с Мъск начело: Twitter вече струва наполовина по-малко

Милиардерът обаче е убеден, че още в идните месеци социалната мрежа ще е "на плюс" и тепърва стойността ѝ ще расте

Освен това, ако трябва да се върнем към 10-те хиляди видеокарти от началото на този материал, Nvidia ги продава по 10 000 долара бройката...